Ровер Curiosity знайшов на Марсі незвичайні «стовпи»

Ровер Curiosity знайшов на Марсі незвичайні «стовпи»

Незвичайні «стовпи» на Марсі / фото: NASA

На поверхні Марса ровер Curiosity зафіксував дуже дивні гірські породи. Вчені припускають, що вони можуть стати доказом того, що Марс має вкрай складну геологічну історію. Подібні утворення могли стати результатом ерозії.

Про це повідомляє Space.

Curiosity знаходиться на Червоній планеті вже протягом 10 років і там веде свою наукову діяльність. Він продовжує і далі працювати, вивчає різноманітні утворення, що виникли з гірських порід на Марсі. Цілком усе, що вдається знайти, апарат одразу фіксує. На останніх знімках, які були передані на Землю фахівцям, можна розглянути гострі гірські породи. Своїм зовнішнім виглядом вони нагадують криві стовпи, що стирчать прямо із поверхні планети.

Співробітники NASA зробили заяву щодо того, що ці гострі гірські породи є зацементованими тріщинами. Виникли вони в осадовій породі багато тисячоліть тому і потім були заповнені іншим матеріалом. Порода стала результатом з’єднання води та піску. Деякі стовпи виникли з м’яких матеріалів, тому згодом вони були зруйновані внаслідок впливу ерозії.

Експерти припустили, що подібний зовнішній вигляд поверхні Червона планета отримала через те, що має не таку сильну гравітацію, як на Землі. У випадку з Марсом сила гравітації становить буквально одну третину від тієї, що є на нашій планеті. У той же час, на сьогодні фахівці не можуть розповісти про те, наскільки величезними є виявлені марсоходом структури.

Curiosity зафіксував незвичайни структури в безпосередній близькості від гори Еоліда, розташованої в кратері Гейла. Вона височить над рештою поверхні планети на висоту до 5,5 кілометрів. Незабаром вчені планують зібрати більше інформації про незвичайну знахідку. За рахунок того, що марсохід продовжить досліджувати гору Еоліда, фахівці зможуть більше розібратися в тому, яку саме геологічну історію має Марс.

Curiosity разом з іншим марсоходом Perseverance намагається знайти сліди стародавнього життя на Червоній планеті. З цією метою зараз апарати піднімаються на гору Еоліда, де вони зможуть провести дослідження процесу зміни гірських порід, який тривав мільярди років.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.