Британія розглядає деблокаду Чорного моря за допомогою флоту

Британія розглядає деблокаду Чорного моря за допомогою флоту

Військовий корабель Британії / фото: Meta.UA

На сьогоднішній день Великобританія продовжує вести переговори із союзниками щодо того, щоб відправити до Чорного моря військові кораблі для захисту суден із українським зерном. Також їхнім завданням стане прорив блокади, яку організував російський флот.

Про це повідомляє Times. 

Міністр закордонних справ Литви Габрієлюс Ландсбергіс говорив із главою МЗС Британії Ліз Трас про створення безпечного коридору. Він вважає, що необхідно створити коаліцію держав, які б змогли забезпечити деблокаду акваторії Чорного моря. До цієї коаліції можуть увійти не лише члени НАТО, а й деякі інші країни, які потребують українського зерна.

Ландбергіс наголосив на тому, що Росія сьогодні «захопила у заручники найбільш уразливі країни світу» і не дає Україні можливості постачати їм необхідне продовольство. Він також додав, що недостатньо постачати зерно за допомогою вантажівок чи поїздів. Для цього потрібно буде розмінувати гавань, а також надати Україні зброю великої дальності для захисту.

23 травня Міністр оборони США Ллойд Остін розповів про те, що незабаром Данія зможе передати ЗСУ протикорабельні ракети, які можна буде запускати по ворожим цілям з відстані 320 кілометрів. За рахунок цього вдасться потопити ті російські кораблі, які заблокували порти та північно-західну частину Чорного моря. Центр оборонних стратегій підкреслив, що на даний момент у зазначеному вище регіоні знаходиться шість кораблів РФ і ще 2 підводні човни.

Ландсбергіс звернув увагу ще на один важливий момент. Він сказав, що якщо й будуть на деблокаду моря направлені військові кораблі, то це зовсім не означатиме «ескалацію, адже вони не беруть участі у війні». Глава МЗС Великобританії повністю згоден із таким рішенням, залишилося лише дочекатися згоди США. Додатково військові кораблі можуть бути надані для супроводу тих вантажних суден із зерном, що залишатимуть Миколаїв.

При цьому один із чиновників західних країн почав говорити про те, що потрібно обов’язково отримати згоду РФ. Інакше ризик виникнення інциденту значно збільшується. Також він вважає, що операція вкрай ризикована, адже в морі можуть бути численні міни та кораблі Росії, які взяли регіон під контроль та обстрілюють його за допомогою ракет.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.