Грип може бути нащадком “іспанки”, яка вбила мільйони людей

Грип може бути нащадком “іспанки”, яка вбила мільйони людей

Лікарня швидкої допомоги під час епідемії іспанського грипу / фото: wikipedia

Вчені припускають, що всім звичний сезонний грип насправді може виявитися нащадком дуже небезпечного захворювання – іспанського грипу, який вирував у 1918 році. Подібні висновки вдалося зробити після того, як було проаналізовано зразки, зібрані в Європі безпосередньо під час пандемії. Варто зазначити, що саме «іспанка» вважається сьогодні найжахливішою епідемією минулого сторіччя. Вона стала причиною загибелі 50-100 мільйонів людей.

Про це повідомляє Daily Mail.

Спочатку дослідники помітили у структурі вірусу H1N1 (так позначається свинячий грип) незрозумілі мутації. Подальші дослідження показали, що саме з їх допомогою швидше за все вірус зміг адаптуватися до людського організму. Після цього команда вчених із кількох різних університетів зрозуміли, що варто детальніше розібратися в тому, звідки саме з’явився вірус H1N1.

Себастьєн Кальвіньяк-Спенсер спільно зі своїми колегами проаналізував 13 зразків легенів різних людей, які багато років перебували в архівах музеїв Австрії та Німеччини. Ці зразки збиралися протягом 30 років, у 1901-1931 роках. До них увійшли і ті зразки, які вдалося зібрати в 1918 і 1919 роках.

Виявлені відмінності генетичного характеру, присутні між досліджуваними зразками, повністю відповідають «карті» поширення небезпечного вірусу. Далі дослідження передбачало порівняння між собою геному вірусу до початку пандемії та після його піку. Внаслідок цього були встановлені очевидні зміни в одному певному гені, за допомогою якого відбувалася адаптація вірусу до людського організму. Додатково вдалось встановити точний період еволюції вірусу. Це стало доказом того, що сезонний грип H1N1 є далеким родичем того пандемічного штаму, що поширювався у 1918 році.

Себастьєн Кальвіньяк-Спенсер розповів, що в ході дослідження застосовувалися спеціальні статичні моделі. Вони показали, що вірус сезонного грипу продовжував поширюватись серед людей навіть після того, як закінчилася пандемія 1918 року.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.