Причини підвищеної чутливості зубів та як її лікувати

Причини підвищеної чутливості зубів та як її лікувати

З кожним роком зростає кількість пацієнтів, які звертаються за стоматологічною допомогою через проблему підвищеної чутливості зубів. Напевно, кожна людина не один раз у своєму житті відчувала неприємні, а інколи й хворобливі відчуття при чищенні зубного ряду, вживанні надто гарячих та холодних напоїв, кислої чи солодкої їжі, твердих продуктів. На жаль до лікаря більшість людей йдуть вже тоді, коли чутливість зубів стає настільки високою, що викликає нестерпні болі. Якщо цієї проблеми на ранній стадії ще можна позбутися в домашніх умовах, то в складних випадках без допомоги спеціаліста не обійтися. Щоб уникнути розвитку та важкого перебігу гіперестезії, потрібно дізнатися про причини, які можуть призвести до хвороби.

Основні причини підвищеної чутливості зубів

Однією з головних причин такого стану в ротовій порожнині є стоншення та пошкодження цілісності зубної емалі, яка захищає дентин від впливу зовнішніх подразників. Це може стати наслідком механічного ушкодження емалі внаслідок травми,  її сколу при вживанні твердої їжі,  неправильного харчування, надмірно інтенсивного чищення зубного ряду та використання при цьому надто жорсткої зубної щітки тощо. У деяких людей емаль може бути тонкою від природи.

Розглянемо інші, найбільш поширені причини чутливості зубів. Серед них:

  • різні види стоматологічних захворювань — від карієсу, демінералізації, бруксизму, атрофії ясен та парадонтиту до неправильного прикусу;
  • деякі “нестоматологічні”хвороби, пов’язані з роботою шлунково-кишкового тракту, неправильним функціюванням ендокринних залоз;
  • гормональні зміни — вагітність, клімакс;
  • незадовільна гігієна порожнини рота — призводить до виникнення зубного нальоту і каменю, що можуть викликати відшарування ясен і, відповідно, оголення шийки та тканини зуба;
  • стоматологічні процедури — неякісне відбілювання та професійне чищення зубного ряду, встановлення брекетів, інколи пломбування;
  • шкідливі звички — куріння, зловживання алкоголем.

В будь-якому випадку, помітивши у себе неприємні больові симптоми, потрібно звернутися до фахівця для з’ясування причини їх появи та у разі необхідності — призначення відповідного лікування.

Лікування чутливих зубів

Пацієнти часто звертаються до стоматологів із питанням, як зняти чутливість зубів самостійно в домашніх умовах. Як зазначає головний лікар однієї із стоматологічних клінік Львова професор Ельвіра Безвушко, що це цілком можливо, але тільки в окремих випадках, коли симптоми незначні і нетривалі. Для цього існує безліч спеціальних ремінералізуючих паст, також можна полоскати ротову порожнину певними лікарськими травами, змінити зубну щітку із менш жорсткими щетинками тощо. Однак, як показує практика, при самолікуванні неприємні відчуття дійсно можуть ненадовго зникнути. Однак незабаром чутливість зубів знову повертається, більш того, больові симптоми від впливу подразників посилюються та стають тривалішими.

Сучасна стоматологія завдяки новітнім технологіям успішно вирішує цю проблему, використовуючи ряд методик в залежності від причин, що її провокують. Стоматологи у Львові застосовують наступні методи лікування для зниження чутливості зубного ряду у своїх пацієнтів, а саме:

  • усунення стоматологічних захворювань, через які виникла підвищена чутливість зубів;
  • професійне чищення — показано при накопиченні нальоту на зубах та утворенні зубного каменю;
  • ремінералізація зубних тканин — проводиться у випадку, коли проблема спровокована стоншенням або пошкодженням цілісності зубної емалі з низки причин. Стоматологічна процедура полягає в нанесенні на зуби спеціальних гелів або кап із вмістом фтору та інших лікувальних елементів (магнію, кальцію, фосфору).

Крім того, слід подбати про повсякденні заходи, спрямовані на профілактику гіперестезії, серед яких ретельне дотримання гігієни ротової порожнини, правильне чищення зубів із застосуванням щіток середньої жорсткості та паст із невеликим вмістом абразивних частинок, використання зубної нитки та фторовміснихополіскучів і гелів. Також належить слідкувати за станом свого здоров’я, вести здоровий спосіб життя, правильно харчуватися, відмовитися від шкідливих звичок та відвідувати стоматолога хоча б два рази на рік, а не тільки за потреби лікування зубів.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.