У Великій Британії знайшли Біблію розміром з монету

У Великій Британії знайшли Біблію розміром з монету

Біблія розміром з монету / фото: ITV News

У Центральній бібліотеці Лідса виявлено мініатюрну Біблію. Прочитати її можна лише у тому випадку, якщо скористатися збільшувальним склом. Знахідка привернула увагу спеціалістів, адже книга не перевищує розміру монети.

Про це повідомляє ITV News.

Фахівці говорять про те, що Біблія була виготовлена у 1911 році. Вона є точною копією відомої «Біблії в ланцюгах». Розмір книги трохи більший, ніж звичайної монети. У ній присутні як Старий, так і Новий Завіти. Усього Біблія складається з 876 сторінок, виготовлених з неймовірно тонкого паперу, призначеного для друку.

Біблія була виявлена випадково. Під час карантину через пандемію коронавірусу було вирішено провести каталогізацію у бібліотеці. На сьогоднішній день вчені не можуть сказати, звідки саме з’явилася Біблія.

Райан Айзек, яка обіймає посаду старшого бібліотекаря Центральної бібліотеки Лідса, розповіла про те, що коли книга була вперше надрукована, то про неї почали говорити, як про найменшу Біблію. Насправді можуть існувати ще більш крихітні екземпляри.

Старший бібліотекар не має уявлення, звідки в бібліотеці взялася ця книга. Вона вважає це питання, на яке просто немає відповіді. У колекції присутні книги, які або купили, або були подаровані. Процес каталогізації забрав досить багато часу, але дозволив знайти унікальний екземпляр, про наявність якого навіть ніхто й не підозрював.

Загалом у бібліотеці Великобританії було каталогізовано приблизно три тисячі предметів. Серед них є унікальні знахідки, які, за попереднім аналізом, датуються 15 століттям.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.