У Франції знайшли поховання з останками жінки та 13 чоловіків

У Франції знайшли поховання з останками жінки та 13 чоловіків

Курганы / фото:  IFLS

Якийсь час тому археологи провели чергове дослідження курганів, збудованих ще в кам’яному столітті. Вони були присвячені чоловікам, які належали до найвищих верств суспільства. В одному з курганів фахівці виявили разом із останками 13 чоловіків, тіло жінки, яке під час поховання прикрасили різноманітними предметами, що демонструють владу, полювання та мужність.

Про це повідомляє IFLS.

Експерти вважають, що подібна знахідка дозволить їм краще зрозуміти, як саме ця неолітична культура, яка розвивалася на території Європи, розглядала ті чи інші аспекти як статі, так і влади.

Кургани, розташовані біля Франції у Флері-сюр-Орн, Нормандії, були зведені за приблизними підрахунками в 4600-4300 роках до нашої ери. Саме вони вважаються найстарішими спорудами похоронного характеру, які вдавалося знаходити археологам у Європі.

Кургани побудували люди, які належали до культури Серні. Вони мають дуже цікаву конструкцію, яка включає піднесені кургани. Довжина окремих споруд досягає 300 метрів завдовжки.

Незалежно від того, кого саме тут поховали, він був дуже важливою людиною. Фахівці скористалися величезною кількістю різних археологічних методів, які дозволили встановити не тільки особистості, але ще й родинні зв’язки. Загалом на цвинтарі археологи виявили тіла 19 людей. 14 тіл збереглося у дуже непоганому стані, тому була можливість провести аналіз ДНК.

Одне тіло з усіх виявлених належало жінці, що стало несподіванкою для вчених. Ще більшою дивністю стало те, що її поховали разом із наконечниками стріл, що більш властиве для чоловіків. Це змушує сумніватися у тому, що у стародавній культурі була якась певна гендерна упередженість. Вченим вдалося ідентифікувати дві пари людей як батька та сина. Це може говорити про те, що влада передавалася виключно чоловічою лінією. Більше жодних біологічних зв’язків між похованими людьми не було встановлено.

Загальна картина стає заплутаною через те, що виявили тіло жінки. Раніше фахівці вже знаходили приклади того, як жінкам у стародавньому суспільстві вдавалося обіймати високі посади та демонструвати свою мужність.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.