Чому кава небезпечна і чи можна взагалі її пити

Чому кава небезпечна і чи можна взагалі її пити

Чим небезпечна кава і чи варто її пити / фото: pixabay

Про те, наскільки шкідливим є кофеїн і як саме він впливає на психіку людини, її нервову систему, розповіла психолог Галина Волошин. Фахівець упевнена в тому, що саме кофеїн провокує здебільшого появу тривоги. В той же час деякі дослідження демонструють, що якщо скорочується споживання кофеїну, то це приносить виключно користь людям, які страждають на тривожні розлади.

Психолог додала, що кава дуже підвищує рівень тривоги. Якщо ж уночі людина спить надто погано, то вранці вона нервуватиме ще більше. Потім вранці буде нова порція кави та процес посилення тривоги запуститься по новій. У ході проведених досліджень було доведено, що ті пацієнти, які страждають на генералізовані тривожні розлади, дуже піддаються впливу кофеїну. Після напою протягом деякого часу людина почуватиметься добре, але потім тривога починає поступово посилюватися.

Причиною такого впливу може стати те, що молекула кофеїну занадто мобільна. Вона має дуже маленький розмір, тому здатна потрапити до мозку вже буквально за 20 хвилин. Відразу після цього починає блокуватися поглинання організмом аденозину. Це нейромадіатор, який подає сигнали мозку про сонливість. Крім того, кофеїн здатний стимулювати центральну нервову систему та підвищувати артеріальний тиск.

Проведений дослідниками експеримент продемонстрував ще й те, що кофеїн має відношення до панічних атак. Приблизно 52% людей відчували після вживання напою або підвищену тривожність або панічні атаки. У поодиноких випадках кофеїн навіть ставав причиною появи галюцинацій. Частіше подібне спостерігалося, якщо речовина потрапила до організму тоді, коли людина перебувала під впливом дуже сильного стресу.

Звернути увагу варто на те, що високий рівень вмісту кофеїну є не лише у каві, а й у зеленому чаї, енергетику, газованих напоях. Якщо людина ухвалить рішення повністю відмовитися від кофеїну, то їй потрібно бути готовою до того, що вона зіткнеться з ефектом скасування. Щоб позбутися залежності та повністю вивести кофеїн з організму, усунути тривожність та нормалізувати роботу ЦНС, потрібно близько двох місяців.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.