Хімік пояснив, що робити у разі хімічної атаки

Хімік пояснив, що робити у разі хімічної атаки

Що робити у разі хімічної атаки / фото: Слово та Справа

Існує неймовірно великий ризик того, що під час російсько-української війни країна-агресор все ж таки скористається хімічною зброєю. Якщо буде прийнято подібне рішення, то, швидше за все, буде застосований зарин або якийсь його аналог. Це летюча рідина, яка не має жодного запаху. Поразка відбувається при вдиханні людиною газу, а також при попаданні на покрив шкіри. Речовина настільки небезпечна, що для смерті достатньо краплі газу на шкірі.

Про те, як не померти через хімічну атаку, детальніше розповів хімік Гліб Репіч. Він зазначив, що дуже складно розпізнатиме хіматаку, адже будуть відсутні вибухи, клуби газу. Як показав досвід із Сирією, люди зрозуміли, що почалася хімічна атака лише після того, як стали помітні симптоми ураження.

Сигнал хімічної тривоги нагадуватиме сигнал про повітряну, але при цьому між собою чергуються короткі гудки та довгі. Важливо постійно стежити за повідомленнями за допомогою телебачення, радіо або телефону. Варто пам’ятати, що на ракетах не пишеться, що вони є хімічними, тому між ідентифікацією та подачею сигналу може пройти деякий проміжок часу.

Перед хіматакою відбувається авіаналіт або обстріл. Удари будуть глухими і спричинять незначні руйнування, але одночасно з цим відбудеться розбризкування великої кількості газу. Це спричинить те, що одночасно загине величезна кількість невеликих тварин, комах, птахів. Багато людей почнуть відчувати ті самі ознаки отруєння, які нагадуватимуть вплив нервово-паралітичних речовин. Звужуються зіниці, з’являється блювота, сильно виділяється слина, течуть сльози, смикаються м’язи, хочеться спати, відчувається слабкість і стає важко дихати. У важких випадках може статися непритомність, починаються судоми або з’являється піна з рота.

Фахівець зазначає, що якщо людина знаходиться в самому епіцентрі хімічної поразки і немає жодних засобів індивідуального захисту, то вижити вона не зможе. Смерть настає буквально за кілька хвилин. Але чим далі людина перебуватиме від епіцентру, тим вище шанси врятуватися. Потрібно негайно знайти герметичне укриття. Ідеальним варіантом стане бомбосховище або метрополітен. Сховатися можна в квартирі і що вище вона буде, тим безпечніше там буде. Все приміщення має бути герметичним, тому потрібно закрити двері та вікна, перевірити наявність щілин та усунути їх.

Якщо на одяг чи взуття потрапила небезпечна речовина, його потрібно зняти та не заносити до квартири. Далі обов’язково прийняти душ. Після цього варто знайти один із способів, як отримати інформацію та інструкції ДСНС про те, якими мають бути подальші дії та як проходитиме евакуація. Обов’язково потрібно попередити родичів та знайомих про небезпечну ситуацію.

Раніше ми писали, що хімік розповів, як вижити під час ядерного удару. Міжнародні фахівці висувають припущення щодо того, що РФ все ж таки може скористатися ядерною зброєю, щоб перемогти у війні з Україною. Невідомо про те, чи станеться це напевно, але краще підготуватися до найгіршого заздалегідь і знати про те, як правильно чинити під час евакуації. Про це розповів хімік Гліб Репіч.

А також, що аналітик розповів, коли в Україні може закінчитись війна. Ніл Фергюсон, американський військовий аналітик, припустив, що в Україні війну можна завершити протягом наступних п’яти тижнів. Причиною цього є те, що російські військові дуже потребують перепочинку.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.