Хімічна атака: як надати першу допомогу постраждалим

Хімічна атака: як надати першу допомогу постраждалим

Хімічна атака / фото: 5 канал

У МОЗ України було офіційно затверджено методичні рекомендації щодо того, як надати першу медичну допомогу тим людям, що стали жертвами хімічної атаки. У документах є алгоритм дій на той випадок, якщо атака буде проводитися за допомогою різних реагентів. Розпорядження отримало номер 478.

Хімічна атака є викидом в атмосферу різноманітних хімічних речовин. Це може стати причиною не тільки розвитку багатьох проблем зі здоров’ям, а ще й загибелі всіх живих організмів, які потрапили до зони ураження.

Хімічна атака на хімпідприємстві

Якщо хіматака трапилася безпосередньо на хімпідприємстві, то потрібно негайно закрити всі двері та вікна, вентиляційні системи, заклеїти щілини та закрити димохід. Обов’язково вимикаються всі побутові прилади та перекривається газ. Під час евакуації із собою має бути аптечка. Одяг має закривати максимальну кількість шкірного покриву. Не варто забувати про протигаз або респіратор. Якщо їх немає, підійде ватно-марлева пов’язка, яку потрібно попередньо змочити водою або 5%-ним розчином оцту, соди, лимонної кислоти.

Отруєння хлором або аміаком

При отруєнні хлором людини варто відразу вивести на вулицю і дати подихати йому парами води, аерозолем 0,5% розчину соди протягом мінімум 15 хвилин. Постраждалий в жодному разі не повинен пересуватися самостійно і тому потрібно забезпечити йому лежаче положення. Якщо є потреба, потрібно зробити штучне дихання. Для того, щоб впоратися з дією хлору, потрібно багато води.

Коли сталося отруєння аміаком, людину виводять на вулицю і потім транспортують її виключно у лежачому положенні. Людину потрібно тепло одягнути та надати зволожений кисень. Якщо є можливість, то варто не просто поміняти одяг із забруднювачем, але ще й змити небезпечний газ із шкірного покриву.

Отруєння фосгеном або фосфіном

Фосген є досить небезпечним газом, тому в разі отруєння потрібно негайно транспортувати людину на свіже повітря. Йому може знадобитися кисень. Обов’язково потрібно промити очі великою кількістю теплої води. Наступні дві доби потрібно дуже уважно спостерігати за постраждалим, адже може почати розвиватися набряк легенів.

Фосфін є не менш небезпечним газом. Людина одразу ж виводиться надвір. Негайно необхідно усунути всі сліди забруднення, поміняти одяг. Додатково потрібний кисень і прийом активованого вугілля з урахуванням ваги постраждав.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.