Вчені розповіли, чому Земля не ідеально кругла

Вчені розповіли, чому Земля не ідеально кругла

Чому Земля не ідеально кругла / фото: ВВС

Якщо взяти в руки неймовірно велику вимірювальну стрічку, розташувати її в самому центрі нашої планети і почати рухатися до найвищої вершини на Землі, то опинитися поруч із горою Еверест не вийшло б. Найбільш висока вершина розташовуватиметься в Еквадорі.

Про це повідомляє Live Science.

Вулкан Чимборасо, який погас вже досить давно, буде вищою точкою, адже Земля не має ідеально круглої форми і трохи сплющена на її полюсах. Через це Екватор, де і розташувався Еквадор, буде трохи «виступати». Наша планета має форму сплющеного сфероїда, а не сфери, як могли думати багато хто. Джеймс Таттл Кін з NASA зазначив, що більша частина всіх існуючих не тільки планет, а й місяців, не мають форми сфери і точно так, як і Земля, трохи сплющені.

Причиною того, що Земля та інші космічні об’єкти не круглі, є відцентрова сила. Саме вона діятиме на той об’єкт, який постійно обертається. Відцентрова сила є спеціальною силою, з якою може матеріальна точка впливати на тіла, обмежуючи певною мірою їх рух і змушувати рухатися кривою. Через те, що планети та їхні супутники крутяться, під впливом відцентрової сили вони будуть опуклими саме в області екватора. Ідеальним прикладом таких об’єктів вважаються Сатурн та Юпітер. Якщо розглянути зображення цих газових гігантів, то можна побачити, що вони трохи сплющені, але мають опуклу середину. Їх неправильну форму видно найкраще через те, що швидкість їхнього обертання вища, ніж інших об’єктів у Сонячній системі. Варто зазначити, що чим вища швидкість обертання, тим сильнішим буде вплив відцентрової сили.

Кін зазначає, що дуже непоганим прикладом впливу відцентрової сили може вважатися карликова планета Хаумеа. Карликова планета розташовується в поясі Койпера – далеко за Нептуном. Ця планета має приблизно такий самий розмір, як і Плутон, але при цьому обертається з величезною швидкістю. Через це її форма нагадує яйце.

Раніше ми писали, що знайдено планету, на якій може існувати життя. Експерти припускають, що поряд з сонцем, що вмирає, насправді може розташовуватися планета, на якій присутня життя. Якщо інформацію вдасться підтвердити, це буде перший випадок відкриття планети саме таким способом.

А такж, що астрономи виявили за Нептуном загадковий об’єкт. Астрономи за допомогою телесоку Vatican Advanced Technology Telescope (VATT), що знаходиться в штаті Арізона (США), виявили за Нептуном загадкове космічне тіло. Об’єкт отримав назву 2021 XD7. На повний оберт навколо Сонця йому потрібно 286 років. Вчені припускає, що виявлений космічний об’єкт має розмір менше від Нептуна. Вважається, що нове відкриття наблизило експертів до таємничої Дев’ятої планети, яка, ймовірно, ховається на краю Сонячної системи.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.