У Чорнобилі окупанти отримали багаторічну дозу радіації

У Чорнобилі окупанти отримали багаторічну дозу радіації

Чорнобиль / фото: Chernobyl Zone

Коли російські агресори були поруч із Чорнобильською АЕС і будували там блокпости, вони потрапили до Рудого лісу. Усього за кілька днів вони дуже постраждали від радіації. Склалося враження, що вони пробули у цій місцевості дуже довгий час.

Про це повідомляють Факты ICTV.

Євген Крамаренко, який обіймає посаду керівника Державного агентства України з управління зоною відчуження, розповів, що якщо людина перебуватиме на цій території на протязі доби і при цьому навіть не рухатиметься і не дихатиме, то вона отримає мінімум річну дозу радіації. Коли відбувається порушення верхнього шару ґрунту, а також збільшується фізична активність, то в такому разі процес буде помітно прискорений.

Фахівець зазначив, що на сьогодні ще рано говорити про те, які саме рівні радіації присутні на цій території. Причиною цього є те, що окупанти повністю відключили систему радіаційного контролю, за допомогою якої можна було стежити за всією зоною відчуження. Знову включити систему можна буде лише після того, як за допомогою саперів вдасться дістатися до неї, адже, швидше за все, зону замінували.

Євген Крамаренко додав, що 31 березня на території Чорнобильської АЕС був присутній лише український персонал. Коли співробітники вийшли озирнутися за огорожу станції, вони помітили, що у бік Чорнобиля рухався російський танк тією дорогою, що повертала на Білорусь. Раніше вдень також бачили колону окупантів, яка прямувала у бік кордону з Білоруссю. Євген Крамаренко розповів, що співробітників було змінено. Попередня команда працювала на станції близько 600 годин і весь цей час була під дулами автоматів.

Він додав, що окупанти буквально з перших днів почали займатися мародерством. Вони заходили до всіх гуртожитків і виламували двері до кабінетів, забирали не лише майно підприємства, а ще й особисті речі працівників. На самій станції через наявність персоналу грабунків була мінімальна кількість. Те, наскільки великих збитків було завдано, вдасться встановити лише після того, як буде проведено повну інвентаризацію.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.