Як не захворіти сидячи в підвалі або бомбосховищі

Як не захворіти сидячи в підвалі або бомбосховищі

Як не захворіти сидячи в підвалі або бомбосховищі / фото: Pixabay

Сьогодні сотні тисяч українців через війну з Росією змушені багато часу проводити в холодних підвалах та бомбосховищах. Як не захворіти за таких умов, розповіла терапевт, сімейний лікар, спеціаліст УЗ-діагностики Анна Красюк.

Про це повідомляє segodnya.ua.

Як не допустити переохолодження організму

Не замерзнути у холодному приміщенні допоможе багатошаровість: навіть кілька тонких речей, одягнених на вас, створять додатковий утеплюючий прошарок. Не знімайте у бомбосховищі взуття, навіть якщо ви озброїлися теплими пледами та сидите на карематах: так ви не переохолодите ноги.

І навіть коли після закінчення “тривоги” ви приходите додому, то після того, як прийняли душ, залишайтесь у шкарпетках, а якщо пересуваєтеся по квартирі – бажано і у взутті. Тому що виття сирени багатьох змушує зриватися і бігти, в такий момент легко на щось наступити, пошкодити ногу.

Подбайте і про те, щоб не переохолодити нирки що може обернутися пієлонефритом або циститом Тому в сховищі важливо не тільки сидіти на щільному, теплому покритті, яке ви принесете, а й утеплити область попереку.

Вовняний це буде виріб або синтетичний – головне, щоб ви добре їм обмоталися і було тепло. Також утеплюйте ноги, наприклад, можна вкрити їх спальником або теплою ковдрою. Поперек та ноги – основні зони, які при переохолодженні можуть спричинити захворювання нирок. Виручить також термобілизна, а якщо такого у вас немає, то підсуньте в один з шарів одягу синтетичну кофту або лонгслів – синтетика допоможе утримати тепло.

Як зігрітися в холодному приміщенні

Також, щоб уникнути переохолодження, можна нанести тонким шаром мазі, що зігрівають, на ту саму область попереку. Гепаринова мазь, “Діп ріліф”, “Диклофенак” або щось подібне, що допоможе покращити кровообіг.

Спиртових зігрівальних мазей краще уникати оскільки вони можуть пересушити шкіру, сприяти утворенню на ній тріщин. У які можуть потрапити мікроби (особливо в умовах, де складно дотримуватися гігієни) і викликати запалення.

Також важливо не переохолоджувати голову : найкраще з цим завданням впорається саме шапка, а не капюшон Оскільки капюшон не лише гірше зігріває, а ще обмежує огляд. Щоб захистити від переохолодження дітей, слідкуйте за ситуацією: тримайте на руках, якщо дитина хоче сісти, не дозволяйте на холодній підлозі, підстилайте куртки, ковдри тощо.

А чи можна спати у бомбосховищі?

Сон зараз – найкращий захист для нервової системи, так вона швидше “відключиться” і переварить стрес, що накопичився. Але сон повинен бути безпечним, навіть якщо вас хилить поспати вдень – спіть, але так, щоб не переохолодитись на холодній підлозі.

Чим краще зігрітися – чаєм чи кавою?

Тим людям, хто менше за габаритами та вагою, слід подбати про додатковий обігрів та запастися великою кількістю теплих речей. Чай, кава – не найкращий спосіб зігрітися, оскільки це не зігрівають за своїми властивостями, а навпаки – прохолодні напої. Замінити їх можна окропом та теплою водою, завжди беріть із собою термос, у кип’ячену воду можна покласти лимон, варення і зробити зігріваючий напій.

Якщо зник апетит і не хочеться пити?

Не переживайте, якщо не хочеться їсти, пити, мало ходіть у туалет – це тимчасові процеси, які зараз “на паузі”. Згодом усе відновиться, як тільки небезпека мине. Набагато важливіше зараз дотримуватися гігієни, особливо у дітей оскільки прийняти душ в умовах війни може виходити далеко не кожен день.

Якщо немає можливості прийняти душ, то обробляйте шкіру гігієнічними серветками , особливо важливо це робити малюкам після туалету та зміни памперсів. Інакше тонка ніжна шкірка може запалитися, почнеться сверблячка, дискомфорт, може приєднатися інфекція.

А якщо таки захворів у бомбосховищі?

Якщо з’явилися симптоми застуди, то не слід приймати самостійно антибіотики для профілактики, їх призначають тільки при певних симптомах. Вірусні інфекції антибактеріальними препаратами не лікують. При болі в горлі допоможуть Бензідамін – у спреях чи пастилках, спрей Тантум верде, Декатилен, Септолете: вони безпечні та негативно впливають на серце.

Якщо з’явився кашель, то важливо, щоб ви почали відкашлюватися: щоб сухий кашель перейшов у вологий і виходило відкашлятися, пийте більше води (додайте фрукти, лимон, варення – якщо вам смачніше). Не бійтеся кашляти, а якщо хочете зняти напад кашлю, то можна з’їсти або посмоктати льодяник, цукерку.

Якщо немає медикаментів, можна полоскати горло водою із сіллю: 2 ст. ложки солі у склянку (250) мл води. Зробіть такий розчин, який допоможе змивати бактеріальну флору із слизової оболонки гортані. Щоб промивати ніс, потрібен стерильний розчин, тобто воду прокип’ятити, і лише потім додавати сіль. Горло можна полоскати і теплою водою з-під крана, додав туди сіль.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.