Четверта людина у світі вилікувалась від ВІЛ

Четверта людина у світі вилікувалась від ВІЛ

У США онкохвора жінка вилікувалась від ВІЛ / фото: pixabay.com

Жінка зі США змогла вилікуватись від ВІЛ. Журналісти зазначають, що мешканка Нью-Йорка для цього скористалася досить рідкісним і водночас дуже небезпечним способом лікування ВІЛ стовбуровими клітинами. При цьому вона стала першою жінкою і четвертою за рахунком людиною, якій вдалося впоратися з таким серйозним захворюванням. Також є інформація про те, що пацієнтка боролася ще й з онкологією, тож отримувала подвійне лікування.

Про це повідомляє The Daily Mail.

Лікування ВІЛ у цьому випадку було неймовірно ризикованим. Фахівці вважають його неетичним навіть стосовно тих людей, у яких рак прогресував і перебуває вже на останній стадії. Водночас складність полягає в тому, що потрібно попередньо знайти донора, який має надзвичайно рідкісну мутацію. Вона у свою чергу робить людину стійкою до ВІЛ. Мутація такого типу зустрічається лише у 1% донорів.

Після того, як вдалося відшукати потрібну людину, фахівці провели гаплоідентичну трансплантацію пуповини, під час якої необхідно використовувати не тільки кістковий мозок донора, але ще й пуповинну кров. Подібна процедура допомагає лікувати навіть ракові захворювання на основі крові, а за допомогою тканин донора відбувається забезпечення хворого організму необхідною кількістю стовбурових клітин. Через те, що пуповинна кров не здатна принести для дорослих такого результату, як для дітей, її ефективність має збільшуватись шляхом пересадки кісткового мозку.

ВІЛ був діагностований у пацієнтки у 2013 році, а за чотири роки їй поставили ще один діагноз – лейкемія. Вона негайно розпочала лікування, яке дозволило перейти онкології до стадії ремісії. Лікування ВІЛ при цьому закінчилося лише минулого року. Після зупинки лікування в організмі пацієнтки не знайшли слідів вірусу імунодефіциту.

Додатково фахівці брали клітини жінки та проводили експеримент, під час якого вони намагалися «заразити» їх у лабораторних умовах, але це у них не вийшло. Експерти зазначають, що якщо протягом наступних кількох років в організмі жінки не буде виявлено ВІЛ, то можна буде стверджувати, що їй вдалося повністю вилікуватись.

Раніше ми писили, що медики назвали фактори, що провокують розвиток гіпертонії. Гіпертонія або іншими словами підвищений тиск можуть турбувати людину в будь-якому віці. У більшості випадків чоловіки починають страждати на захворювання до 50 років, а жінки трохи пізніше. Є деякі фактори, які здатні помітно підвищити тиск. Їх варто уникати.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.