У людей, які зробили щеплення, виявлено стійкий до Омікрону імунітет

У людей, які зробили щеплення, виявлено стійкий до Омікрону імунітет

Стійкий імунітет до Омікрону / фото: ВВС

Співробітники Массачусетської лікарні загального профілю зафіксували те, що багато людей, які раніше зробили щеплення проти COVID-19 або ж перехворіли, мають досить стійку Т-клітинну імунну відповідь, здатну впоратися з новим штамом Омікроном. За рахунок цього захворювання не протікатиме у важкій формі.

Про це повідомляє Cell.

У проведеному дослідженні брали участь 76 добровольців, вік яких становив у середньому 37-60 років. Серед учасників були й ті люди, які просто перехворіли на коронавірус. У них були попередньо взяті зразки крові до того, як вони зробили перші щеплення. Потім аналізи зробили повторно після отримання додаткової бустерної дози. Як вдалося встановити, присутні Т-лімфоцити після вакцини та зараження коронавірусом, без проблем могли установлювати S-білок, характерний саме для Омікрону. Варто відзначити, що вірус може отримати певні мутації, за допомогою яких він зможе дуже непогано уникати Т-клітинного імунітету.

Водночас звертається увага на те, що подібна ситуція була встановлена далеко не у всіх учасників дослідження. Майже в 20% людей, Т-клітинна імунна відповідь була досить низькою, навіть з урахуванням того, що вони зробили щеплення або раніше перехворіли на коронавірус. Компенсувати недолік захисту вдалося за допомогою бустерної дози вакцини. За рахунок цього активність Т-клітин була посилена приблизно 20 разів.

Фахівці відзначили той факт, що Т-клітинна відповідь може стати слабшою через те, що CD8+ Т-лімфоцити набагато гірше розпізнають саме Омікрон. Причиною цього можуть бути різні варіації генів людини, які відповідають безпосередньо за кодування білків основного комплексу гістосумісності (МНС).

Вчені вважають, що існує ймовірність того, що в майбутньому S-білок мутує так, що коронавірус зможе повністю уникати Т-клітинного імунітету хронічного типу у всіх людей. Проведене дослідження показало, що на сьогоднішній день багато людей мають імунітет проти Омікрону. Якщо ж він слабкий, то вирішити проблему дуже ефективно вдається за допомогою бустерного щеплення.

Раніше ми писали, що в ВООЗ заявили, що пандемія COVID-19 ще незабаром не закінчиться. Всесвітня організація охорони здоров’я зробила заяву щодо того, що пандемія коронавірусу незабаром не закінчиться. У ВООЗ продовжують стверджувати, що можуть виникнути нові види вірусу. Така заява була зроблена 11 лютого науковим співробітником Суми Свамінатаном після того, як він відвідав ПАР. Він наголосив на тому, що насправді пандемія COVID-19 ще надто далека до кінця. Фахівець зазначає, що коронавірус дуже швидко мутує, тому варто підготуватися до того, що в майбутньому може з’явитися багато нових і небезпечних штамів. Відповідно, пандемія продовжуватиметься ще досить довго.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.