У бурштині знайдено ящірку, вік якої понад 100 млн років

У бурштині знайдено ящірку, вік якої понад 100 млн років

Бурштин / фото: alamy.com

Палеонтологам вдалося ідентифікувати вид ящірок, який раніше був невідомий. Вони провели аналіз вмісту шматочка бурштину, відкопаного у шахті, розташованій у М’янмі. У смолі застигла істота, вік якої сягає 110 мільйонів років.

Про це повідомляє Sci News.

Досить часто палеонтологи стикаються з тим, що в шматочках древнього бурштину присутні різні рослини і істоти. Тепер же вивчався мінерал, який став справжнісінькою пасткою для ящірки. Вона потрапила в смолу араукарію, зав’язнула в ній і незабаром загинула. Після того, як смола стала твердою, вона перетворилася на неймовірно гарний камінь – бурштин. За рахунок цього істота збереглася у відмінному стані аж до наших днів.

Варто зазначити, що раніше фахівці не стикалися із цим видом ящірок. Виявлена ​​істота була названа Retinosaurus hkamtiensis. Аарон Бауер, професор Університету Вілланови, зазначив, що ящірка жила разом із динозаврами. Цей унікальний зразок вивчався за допомогою сучасних технологій – комп’ютерної томографії. Отримані знімки використовувалися фахівцями для того, щоб можна було створити тривимірне зображення стародавньої ящірки. Дослідження додатково продемонструвало, що Retinosaurus hkamtiensis входить у те саме надсімейство, що й нічні, панцирні ящірки та цинки. Експерти також провели молекулярний аналіз, за ​​допомогою якого встановили, що рептилія має відношення до ліній Tepexisaurus та Xantusiidae.

Подібне відкриття може бути основною для дуже цікавої гіпотези щодо того, що нинішня група, яка відома фахівцям лише на території Америки, могла з’явитися у зовсім іншому місці. Причиною цього цілком міг стати розкол родоводів ящірок, який стався дуже рано в крейдяному періоді на території Гондвани, де було виявлено шматок бурштину.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.