Лікарі розповіли про те, що корисніше: маргарин чи вершкове масло

Лікарі розповіли про те, що корисніше: маргарин чи вершкове масло

Що корисніше маргарин чи вершкове масло / фото: pixabay.com

Багато хто задається питанням щодо того, що ж насправді корисніше – маргарин чи вершкове масло. Лікарі спробували розібратися у цьому досить цікавому питанні.

Про це повідомляє Womenshealth.

Не можна дати точної відповіді на питання щодо того, чи корисним є вершкове масло. Все залежатиме від того, із чим порівнюється продукт. Наприклад, якщо говорити про спред, то в такому випадку на ринку можна знайти чимало здорових альтернатив. У вершковому маслі міститься безліч насичених жирних кислот. Вони можуть негативно позначатися на ліпідному профілі, що може призвести до розвитку серцево-судинних захворювань.

Після того, як був проведений детальний аналіз польського ринку, вдалося встановити, що у вершковому маслі є 60,5% жирних кислот. Перевагою продукту можна назвати те, що в ньому є коротколанцюгові жирні кислоти – 9,5%. Вони максимально швидко та легко засвоюються людським організмом.

Вершкове масло не можна назвати поганим продуктом, але його надмірне вживання може призвести до розвитку деяких проблем зі здоров’ям. Наприклад, може статися підвищення рівня холестерину ЛПНГ.

Під час виробництва маргарину сьогодні часто застосовується спеціальна технологія етерифікації масел. Процес умовно можна розділити на чотири етапи. Спочатку змішуються всі необхідні інгредієнти у певних кількостях при температурі 38 градусів. Наступний етап – це пастеризація. З його допомогою вдається зберегти продукт, і навіть знищити присутні мікроорганізми. В цьому разі суміш нагрівається до 80 градусів. Маргарин складається з рослинних олій, як рідких, так і твердих. Також додається вода та емульгатори, часто спеціальні вітамінні добавки. Деякі виробники користуються різноманітними барвниками. Найчастіше це натуральні барвники – каротини. Також можуть додаватися в маргарин ароматизатори та сіль.

У раціоні здорової людини, яка намагається зробити своє харчування максимально різноманітним, можуть бути присутніми в невеликій кількості обидва продукти. Але якщо розглядати ситуацію докладніше, можна зробити висновки, що маргарин, зроблений з допомогою етерифікації, буде більш корисним для організму.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.