Глобальне потепління може спричинити отруєння радоном

Глобальне потепління може спричинити отруєння радоном

Глобальне потепління / фото: pixabay.com

Було проведено чергове дослідження, результати якого продемонстрували, що глобальне потепління, а також танення вічної мерзлоти може стати причиною того, що населення Арктики зазнає небезпечного впливу радону. Цей газ здатний спровокувати розвиток раку легенів.

Про це повідомляєм phys.org.

Професор Пол Гловер з Університету Лідса разом зі своїми колегами вважає, що вічна мерзлота виступає як захисний бар’єр і не дозволяє небезпечному газу вийти на поверхню Землі. Радон є природним газом, який не має запаху і відноситься до числа радіоактивних речовин. Саме він стає причиною однієї з десяти смертей від раку легенів. Також газ негативно впливає на здоров’я курців. У субарктичних спільнотах, де куріння дуже поширене, вплив радону провокує досить високий відсоток смертності.

У ході дослідження була створена модель того, як газ протікає крізь ґрунт, потім вічну мерзлоту і поширюється по будинках з підґрунтовими, а також з надземними підвалами. Також не стали винятком і ті будівлі, які зведені на палях. Автори відзначають той факт, що в будинках, які мають підвали, показник радону може збільшитися приблизно в 100 разів, якщо порівнювати з тими показниками, які були спочатку.

Виявити радон дуже проблематично, адже він не має жодного запаху. Тварини Арктики не зможуть встановити його наявність навіть за допомогою своїх інстинктів і тому не підозрюватимуть, що їм загрожує якась небезпека. Вони продовжуватимуть жити на звичній для них території, але при цьому смертність через розвиток онкології поступово збільшуватиметься. Місцеве населення також навряд чи зможе визначити наявність величезної кількості газу. Для цього знадобиться спеціальне обладнання.

Вчені відзначають, що з цього приводу можна було б не турбуватися, якби вічна мерзлота була б досить стабільною. На сьогоднішній день фіксується те, що глобальне потепління провокує надто швидке її танення.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.