Вчені змоделювали поведінку людей під час кінця світу

Вчені змоделювали поведінку людей під час кінця світу

Кінець світу / фото: pixabay.com

Питання апокаліпсису не раз піднімали у багатьох сучасних фільмах та книжках. Та поміж різних варіантів епічного кінця світу, належним чином не була вивчена поведінка людей, що опинились на краю прірви. Що станеться з людством, якщо воно дізнається, що за кілька днів планета Земля порине в хаос, і всі ми вмить зникнемо.

Це питання вирішили дослідити вчені, пише IFLScience.

Оскільки подібне дослідження неможливо провести в реальних умовах наближення апокаліпсису, вчені знайшли інший вихід. Вони використали аналог комп’ютерної гри, розрахованої на багато користувачів по всьому світу. Мовиться про відому рольову онлайн-гру (MMORPG) з відкритим світом ArcheAge.

Зауважимо, що дослідження проводилося під час бета-тестування. Гравці могли грати, як завжди, виконуючи квести, досліджуючи карту, підвищуючи рівень персонажа та накопичуючи спорядження. Однак, через 11 тижнів дослідники повідомили учасників бета-тестування, що через кілька днів весь їхній ігровий світ буде знищений, а їх персонажі і прогрес втрачені.

Такий поворот подій, на думку дослідників, є максимально наближеним до кінця світу, адже по фінішу результат гри просто не матиме жодного значення.

Проаналізувавши понад 270 мільйонів записів про поведінку гравців у грі після того, як вони дізналися, що їх ігровий світ скоро зникне, дослідники дійшли певних висновків.

Виявилося, що останні дні “життя” у грі було на диво мирним, за винятком кількох гравців, які вирішили піти на вбивство, відчувши свою безкарність.

“Наприкінці бета-тесту ми також виявили, що всупереч відомому прислів’ю: “Навіть якби я знав, що завтра світ розвалиться, я все одно посадив би свою яблуню”, гравці відмовилися від прогресу персонажа, демонструючи різке зниження виконання квестів, проходження рівнів та покращення здібностей”, – зазначається у дослідженні.

Водночас, дослідники стверджують, що по мірі наближення апокаліпсису настрій соціальних груп стає “щасливішим”, а існуючі соціальні відносини, ймовірно, зміцнюються.

“Далі ми побачили, що гравці, що залишилися до кінця світу, демонстрували піки кількості невеликих тимчасових угруповань, що свідчить про формування нових соціальних відносини”, – підсумували дослідники.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.