Астрономічний феномен “Сяйво да Вінчі”: коли можна спостерігати

Астрономічний феномен “Сяйво да Вінчі”: коли можна спостерігати

Серп Мiсяця / фото: pixabay.com

Незвичайне космічне явище, що відбувається раз на десятиліття можна буде спостерігати 21 травня приблизно о 23:00 за київським часом. У цей момент Місяць освітлюватиметься відбитим світлом Землі. 

Про це повідомляє The Guardian.

У неділю, 21 травня, Сонце освітлюватиме лише 5% Місяця. Однак інша частина супутника буде слабко світитися через феномен, який відомий під назвою “Сяйво да Вінчі”

Цей феномен вперше пояснив знаменитий учений Леонардо да Вінчі у 16 столітті, тому він і має таку назву. Явище також називають попелястим сяйвом, або “старим місяцем в обіймах нового”. 

“Кілька років тому вважалося, що це земне сяйво – найяскравіше на півночі, але подальші дослідження не підтвердили цього висновку. Проте вивчення яскравості сяйва Землі, яке залежить від хмарного покриву планети, вчені використовують для пошуку змін у нашій атмосфері”, – пише видання.

Це дивовижне явище відбувається тоді, коли промені сонячного світла відбиваються від Землі, просвічуючи через темну сторону нашого супутника, яка, зазвичай, прихована від спостереження. Найкраще видно це явище, коли серп Місяця з’являється на горизонті після заходу сонця або на світанку. 

Слабко освітлений бік Місяця буде видно протягом близько п’яти днів до і після молодика. Для цього не потрібне спеціальне обладнання, його видно неозброєним оком. Однак із шостого дня феномену може знадобитися телескоп, щоб продовжити спостереження.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.