Чому комарі кусають не всіх і до чого тут мило

Чому комарі кусають не всіх і до чого тут мило

Комар / фото: pixabay.com

Настирливе дзижчання цих комах і болючі укуси багатьох людям заважають спати вночі. Сучасні дослідники перевірили гіпотезу, яка стверджує, що комарів можуть приваблювати люди, які використовують найпоширеніші марки мила. 

Чи так це насправді, пише видання Мirror. 

У дослідженні, опублікованому в журналі iScience, взяли участь чотири добровольці, які надали зразки тканини, яку вони носили як рукав, або немитий, або після прання з використанням чотирьох різних марок мила.

Квіткові та фруктові аромати подобаються комарам

Дослідники стверджують, що комарів можуть приваблювати люди, які користуються найпоширенішими марками мила, причому квіткові та фруктові аромати є найбільш привабливими серед комах. Пояснення цьому вчені бачать в споживанні комарами рослинних нектарів в той час коли вони не харчуються кров’ю.

“Той факт, що ми беремо ці квіткові та фруктові запахи і наносимо їх на своє тіло, означає, що тепер той самий об’єкт пахне як квітка і людина одночасно. Це було б те саме, що прокинутися і відчути запах чогось, схожого на каву та кекси. Дуже привабливо”, – прокоментував Клеман Вінаугер, який керував роботою в Політехнічному інституті та Університеті штату Вірджинія.

Як показали результати дослідження, добровольці, які милися трьома із чотирьох популярних видів мила, виявилися більш привабливими для комарів. Отже, певні аромати в милі можуть зробити вас більш привабливою мішенню, а деякі допоможуть стати інкогніто.

Доктор Вінаугер наголошує на тому, що “одна і та ж людина може бути привабливою для комарів, коли вона немита, може стати ще більш привабливою для кусючих комах за допомогою одного вида мила, а потім відлякати комарів з іншим милом”.

Загалом дослідження показало, що мило по-різному впливає на різних людей, тому запах людини може, як і раніше, бути вирішальним фактором у тому, чи будуть у вас укуси чи ні.

Якщо ж ви відчули, що вас вже вкусив комар, то пам’ятайте кілька простих порад. 

  1. Нанесіть на місце укусу пасту із суміші харчової соди і води для зменшення реакції на свербіж.
  2. Не дряпайте укус, у разі сильної алергічної реакції або якщо симптоми погіршаться, обов’язково звертайтеся до лікаря.
  3. За потреби скористайтесь антигістамінним кремом.
Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.