Марсохід Curiosity зробив дивовижне відкриття на Марсі

Марсохід Curiosity зробив дивовижне відкриття на Марсі

«Книга» на Марсі / фото: NASA

Марсохід Curiosity виявив на 3800 марсіанський день свого перебування на Червоній планеті “книгу в твердій палітурці”. Та насправді це звичайний марсіанський камінь, що складається з твердої породи, але на вигляд схожий на розкриту книгу. 

На цікаву знахідку марсохід NASA натрапив 15 квітня, про це пише Space.

Вчені з NASA вважають, що дивна форма  марсіанських каменів, подібна до цієї, пов’язана із впливом на них води, що сочилася в цьому районі мільярди років тому – тоді, коли Червона планета була набагато вологішою.

Зараз же клімат на Марсі став набагато посушливішим. За словами вчених, після багатьох років впливу вітру більш м’який матеріал розвіявся, а залишився лише твердіший, що додало каменю схожості зі звичайною книгою.

Дослідження Марса за допомогою роботів

Curiosity досліджує марсіанський кратер Гейла з серпня 2012 року. За цей час він зміг знайти докази того, що в далекому минулому на Марсі існувала рідка вода, а також виявив потенційні свідчення того, що колись на Червоній планеті могло існувати органічне життя.

Можливість дослідити марсіанське життя у місцевих гірських породах у вчених буде після повернення на початку наступного десятиліття на Землю зразків, зібраних іншим марсоходом — Perseverance, який нещодавно помітив сліди стародавніх бурхливих річок на Марсі.

Perseverance приземлився на кратер Джезеро у лютому 2021 року разом із крихітним вертольотом Ingenuity NASA. Марсохід вивчає геологію Джезеро, шукає ознаки минулого життя на Марсі та збирає зразки для майбутнього повернення на Землю.

NASA планує відправити групу астронавтів на Марс вже в наступному десятилітті. Очікується, що це буде набагато триваліша та складніша місія, а тому вчені вже зараз займаються дослідженнями, які допоможуть максимально ефективно її провести.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.