Вегетаріанство чи м’ясоїдство: вчені з’ясували, що корисніше

Вегетаріанство чи м’ясоїдство: вчені з’ясували, що корисніше

М’ясо / фото: pixabay.com

М’ясо має вирішальне значення для здоров’я людини, попереджають вчені і закликають покласти край “фанатизму”, що просуває вегетаріанські та веганські дієти. Такого висновку дійшли майже 1000 вчених з усього світу, які досліджували вплив на організм людини відмови від м’яса.

Про це повідомляє The Age.

У спеціальному випуску журналу Animal Frontiers десятки вчених висловили свою думку щодо м’ясоїдства та його впливу на довкілля та здоров’я людини. Під Дублінською декларацією підписалися майже 1000 вчених з усього світу, зокрема йдеться про представників університетів Кембриджу, Единбурга, Брістоля, Белфасту, Ньюкасла, Ноттінгема та Суррея, а також кількох вчених із провідного британського сільськогосподарського університету Harper Adams.

“Продукти тваринництва містять безліч необхідних поживних речовин та інших корисних для здоров’я сполук, багато з яких відсутні в раціоні навіть серед населення з вищими доходами”, – йдеться у декларації.

Вчені попередили, що важко замінити поживну цінність м’яса, стверджуючи, що бідніші спільноти з низьким споживанням м’яса часто страждають від затримки росту, виснаження та анемії, спричинених нестачею життєво важливих поживних речовин та білка.

Вчені стверджують, що необроблене м’ясо є джерелом вітаміну В12 в раціоні людини. Також воно відіграє важливу роль у постачанні до організму людини ретинола, омега-3, жирних кислот та мінералів, таких як залізо та цинк. Крім того, м’ясо є джерелом важливих сполук, таких як таурин і креатин, які необхідні людському організму для нормальної роботи травної системи.

“Насправді, виключення із раціону свіжого м’яса та молочних продуктів завдасть шкоди здоров’ю людини. В більшій мірі постраждають жінки, діти, люди похилого віку та особи з низьким доходом”, – вважають вчені.

Національна служба охорони здоров’я Англії  повідомляє, що червоне м’ясо, таке як яловичина, баранина та свинина, є гарним джерелом білка, вітамінів та мінералів і може становити частину збалансованої дієти, однак попереджає, що вживання понад 90 г на день може підвищити ризик раку кишечника.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.