Чи готова російська армія до контрнаступу України – думка ISW

Чи готова російська армія до контрнаступу України – думка ISW

Українські військові / фото: Генштаб ЗСУ

Українські збройні сили готуються до вирішальної битви з російськими окупантами. Останні демонструють непідготовленість до контрнаступу та переймаються здобуттям невеликих успіхів на обмежених ділянках фронту.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

На думку укладачів звіту, російські війська останнім часом здійснювали безрезультатні тактичні наступи, що підтверджує непідготовленість вояків РФ до контрнаступу українських сил.

Як повідомляють експерти, російські загарбники надають перевагу невеликим фронтовим атакам, аби отримати поступові тактичні успіхи та зміцнити ці незначні успіхи на обмежених ділянках фронту. Такі операції, наголошують в Інституті, не вимагають особливої залученості до процесу командування російської армії.

“Водночас оборонні маневри проти широкомасштабного контрнаступу є набагато складнішими та вимагатимуть залученого та ретельного відпрацювання командування та управління великими підрозділами та великими територіями”, – вважають в ISW.

Аналітики звертають увагу на те, що російські сили в Україні діють децентралізованими та значною мірою деградуючими формуваннями по всьому фронту. При цьому, поточна схема розгортання вказує на те, що більшість доступних підрозділів вже перебувають у бойовій готовності та беруть участь або у наступальних, або в оборонних операціях.

Зважаючи на те, що українські сили здійснюватимуть контрнаступ на більшій площі територій, ніж сектори атак, на яких зазвичай зосереджувалися російські командири, можна очікувати на проблеми із залученням підрозділів російської армії до оборони.

“Досвід бойових дій, який мають більшість російських тактичних і оперативних командирів навряд чи якісно підготує їх до викликів, з якими вони можуть зіткнутися попереду (під час контрнаступу України – ред.), – зазначають в ISW.

Водночас, експерти передбачають, що Україна зможе провести скоординовану багатобригадну механізовану наступальну операцію з повним використанням заявлених дев’яти бригад, які готуються до цієї операції. 

“Це завдання складніше і масштабніше, ніж будь-яка наступальна операція, яку Україна досі робила”, – зауважили в звіті .

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.