У Європі шириться рідкісний і смертельний вірус

У Європі шириться рідкісний і смертельний вірус

Лабораторія / фото: freepik.com

Європейці страждають від нового смертельно вірусу. Щодня реєструють нові випадки цієї небезпечної лихоманки. Захворювання називається Крим-Конго. Вакцини немає, вчені б’ють на сполох!

Про це повідомляє Horizon: The EU Research & Innovation Magazine.

Відомо, що у 2016 році був зареєстрований перший трагічний випадок. Одного жителя Мадрида в парку вкусив кліщ. Через 48 годин він був госпіталізований з симптомами лихоманки. Потерпілому 62 роки, він пролежав у реанімації 9 днів і помер.

Чому лікарі б’ють на сполох через Крим-Конго

У липні минулого року ситуація повторилася. Через лихоманку був госпіталізований іспанець. Вчені стежать за міграцією вірусу і кажуть, що він поширюється на північ. Лихоманка неймовірно небезпечна і може забрати життя до 40% пацієнтів.

Конго-Кримська геморагічна лихоманка (ККГЛ) передається людині від укусу кліща. Серед її характерних симптомів: крововиливи під шкірою та у внутрішніх органах. Вперше її спалах була зареєстровано в 1944 році в Криму, від сюди й частина незвичайної назви. 

Відомо, що один кліщ відкладає тисячі яєць. Молоде потомство харчується кров’ю кроликів і птахів. Підсаджуючись на птахів, вони мігрують в різні країни. Таким чином лихоманка може поширитися на всю Європу.

Про лікування ККГЛ

Від лихоманки Крим-Конго немає ні вакцини, ні універсальної таблетки. Тому і смертність така висока. Все, що може медицина в таких випадках: запропонувати інтенсивну терапію і пити більше рідини. Природно, якщо організм у людини слабкий, є хронічні хвороби, то після укусу інфікованого кліща, велика ймовірність летального результату. 

Також варто знати, що від людини до людини лихоманка передається через контакт з потім зараженого або через слину. Розробку вакцини почали в Швеції ще в 2017 році, але поки фармацевтична компанія, не може надати світу цю універсальне щеплення.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.