Вчені відтворили обличчя чоловіка, який жив 35 тисяч років тому

Вчені відтворили обличчя чоловіка, який жив 35 тисяч років тому

Чоловік, який жив тисячі років тому / фото: Express

Вчені з Бразилії реконструювали обличчя чоловіка, який жив приблизно 35 тисяч років тому. Творців звуть Моасір Сантос і Сісеро Моарес. Перший працює археологом, а другий – графічним експертом. Ці дві людини виконали неймовірну роботу, результати якої вже облетіли весь світ.

Про це повідомляє Express.

Щоб створити обличчя єгиптянина максимально точно, довелося виконати дуже багато роботи. Найдовше тривали дослідження по відтворенню віку, статі та соціальної приналежності людини. 

Оскільки невідомий єгиптянин жив приблизно 30-35 тис. років тому, дослідницька робота зі збору необхідної інформації забирала багато часу і сил. Єгиптянин жив задовго до появи перших фараонів. Перший правителi з’явились приблизно в 3000 році до нашої ери. Відновлений зразок бачив Стародавній Єгипет таким, яким ми можемо собі тільки уявити.

Експерти кажуть, що такі реконструкції дуже важливі для антропологів, істориків та археологів. Вони дають можливість побачити, якими були люди в далекому минулому. Останки більше не сприймаються як скелети. Тепер кожному з них можна надати людську подобу. 

Спочатку вчені сканували череп. Після цього створили комп’ютерну тривимірну модель і почали відновлювати на віртуальному зразку м’язи, очі, шкіру, волосся. 

Щоб підібрати колір волосся, і шкіри довелося використовувати дані про сучасних людей. Для подібних реконструкцій підходять черепи, які добре збереглися до наших днів. Наприклад, норвезькі вчені вважають за краще відновлювати зовнішність по понівечених черепах. 

Моарес каже, що портрет вийшов максимально реалістичним. Швидше за все древній єгиптянин виглядає так, як його зобразили: з темним волоссям, смаглявою шкірою і пухкими губами. Фото дуже швидко розлетілося інтернетом. Сьогодні ця реконструкція вважається однією з найуспішніших.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.