Вчені розшифрували рукопис древнього математика

Вчені розшифрували рукопис древнього математика

Древній рукопис / фото: indiatimes.com

Вченим вдалося розшифрувати древній сувій. Його написав давньоєгипетський математик Клавдій Птоломей. Понад 200 років після виявлення рукопис зберігав в собі загадки, і ось тепер його вміст більше не є секретом.

Про це повідомляє Ancient Origins.

Відомо, що древній рукопис знайшли ще в 1819 році. Цей запис було перекрито текстом латинською мовою. Це був текст Ісидора Севільського. Саме під ним і були 15 палімпсестів. Серед рукописів виявили такі цінні роботи, як: текст з математичної механіки, трактат Птоломея та астрономічний текст.

Трактат займав 6 сторінок тексту і саме його намагалися відновити вчені. Чому текст написали поверх трактату? Все дуже просто, в ті часи пергамент коштував дуже дорого і ченці часто писали свої рукописи вже поверх наявних робіт.

Тоді вчені не змогли розібрати, що там написано. Вони намагалися нанести на сувої спеціальний хімічний склад, який повинен був допомогти виділити необхідні тексти, але реагент тільки зруйнував записи, тим самим ускладнивши подальші роботи.

Олександр Джонс разом зі своєю командою вчених працювали над перекладом з 2020 року. Для досягнення мети вони використовували мультиспектральні зображення, щоб відновити втрачені фрагменти тексту.

Після тривалих досліджень вчені змогли розшифрувати та перекласти рукопис. Виявилося, що в ній Птоломей описував свій прилад – метеоскоп. Він створив його для вимірювання висот і відстаней небесних тіл у космосі. Поки що невідомі деталі з приводу його конструювання, але вчені не втрачають оптимізму.

Рукопис складається з двох частин. У першій математик описує, що потрібно для того, щоб зібрати інструмент. Друга містить в собі кілька підрозділів, де викладена Інструкція про те, як використовувати метеоскоп для спостережень.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.