У Китаї знайшли квітку віком 170 мільйонів років

У Китаї знайшли квітку віком 170 мільйонів років

Скам’яніла квітка / фото: globaltimes.cn

Виявлено квітку, якій 170 млн років. Про це заявили співробітники Нанкінського Інституту геології та палеонтології. Скам’янілості рослини знайшли в північно-західному Китаї. Фрагмент знахідки невеликий, але він відмінно зберігся через мільйони років. За допомогою нових технологій його детально вивчили та зробили чергове цікаве відкриття.

Про це повідомляє Arkeonews.

Дослідження скам’янілостей одного з найдавніших представників флори показало наступне: у цієї квітки овальні бруньки розмірами 17 мм в довжину і 9 в ширину. Фрагмент стебла був невеликим, всього 15 мм. На ньому збереглася листяна структура. Вона вся була вкрита пелюстками квіток. На камені чітко видно візерунки рослини, і це виглядає досить незвично. З огляду на мініатюрні розміри скам’янілостей, простому простій людині було б вкрай складно розглянути щось подібне.

Це настільки рідкісний експонат, що вивчали його кращі уми Китаю. У дослідженнях одночасно брали участь кілька провідних інститутів: Китайська академія наук, Ланьчжоуський університет, Геологічний музей Нінся.

Ця рослина Юрського періоду росла на Землі приблизно 170 млн років тому. Раніше вчені припускали, що вона голонасіна. Але недавні дослідження показали, що даний вид належить до покритонасінних. 

Вони прийшли до такого висновку після того, як виявили у внутрішній частині бруньок перевернуті яйцеклітини. А це ключова особливість, яка допомагає визначати та відрізняти покритонасінні від голонасінних. Це найдавніша квітка (скам’янілість квітки), яка сьогодні відома світу науки.

Також раніше палеонтологи думали, що квіткові рослини з’явилися на Землі набагато пізніше (приблизно 201 млн років тому). Тепер ці часові проміжки будуть переглянуті. Сьогодні у світі існує 300 тисяч видів покритонасінних рослин. Не виключено, що багато хто з них є предками цих найдавніших квітів.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.