Вчені з’ясували, чим насправді є міжзоряний об’єкт Оумуамуа

Вчені з’ясували, чим насправді є міжзоряний об’єкт Оумуамуа

Оумуамуа / фото: scitechdaily.com

Міжзоряний об’єкт з огляду на незвичайну траєкторію свого польоту цілком міг бути космічним кораблем інопланетян. Однак вчені довели, що сигароподібний об’єкт Оумуамуа має цілком природне пояснення, незважаючи на його дивні ознаки.

Про це пише видання ScienceAlert.

Міжзоряний об’єкт Оумуамуа, що за своєю формою схожий на чотирьохсот метрову сигару, астрономи вперше побачили в 2017 році, коли він прилетів до Сонячної системи. Впродовж чотирьох місяців його було видно в телескопи, а потім він зник і, як тоді вважали, покинув межі нашої зіркової системи. З того часу вченим не давала спокою думка про дивний міжзоряний об’єкт і причини того, що викликало раптове прискорення його руху.

Автори нового дослідження Дженніфер Бергнер із Каліфорнійського університету в Берклі та Дерріл Селігман з Корнельського університету виявили, що причиною незвичайного прискорення Оумуамуа могло бути виділенням молекулярного газоподібного водню.

Вчені вважають, що Оумуамуа по своїй природі є каменем, який відколовся від планетезималя (з них формуються планети) під час зіткнення з іншим подібним об’єктом і відтоді вирушив у далеку подорож зі своєї зіркової системи.

Після того, як Оумуамуа здійснив обліт Сонця, він почав швидко прискорювати свій рух на шляху до виходу із Сонячної системи, ймовірно, завдяки викидам газоподібного водню. Тобто Сонце своїм теплом нагріло молекули водню, які були замкнені в товщі льоду під поверхнею космічного каменю, і це спровокувало їх викид у космос. На думку вчених танення великої кількості льоду під час наближення космічного об’єкта до Сонця дозволило йому рухатися ще швидше.

Втім, це все ж таки поки теорія, яку зможуть підтвердити спостереження за іншими подібними об’єктами. Але найголовніше, вчені наполягають на тому, що міжзоряний об’єкт Оумуамуа не є інопланетним кораблем.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.