Пожежа в Нотр-Дамі відкрила давній секрет храму

Пожежа в Нотр-Дамі відкрила давній секрет храму

Пожежа у Соборі Паризької Богоматері / фото: Reuters 

Вогонь, що охопив собор Нотр-Дам в Парижі, виявив давно прихований секрет історичної пам’ятки. Насправді це є перший готичний собор, у будівництві якого широко використовувалися залізні скоби.

Про це повідомляють Новини Планети із посиланням на видання Smithsonian Magazine.

Собор Паризької Богоматері є візитною карткою не тільки Парижу, а й усієї Франції. Будівництво знаменитого собору в самому серці столиці почалося в 1160 році і завершилося лише майже через століття. На жаль, чотири роки тому цю архітектурну пам’ятку пошкодила масштабна пожежа. Втім ця трагічна подія відкрила археологам давній секрет храму – він з’єднаний гігантськими залізними скобами.

У матеріалі видання зазначається, що Нотр-Дам є першим відомим готичним собором, де так широко використовували залізо у якості будівельного матеріалу.

“Собор Паризької Богоматері в даний час, безсумнівно, є першим відомим готичним собором, в якому залізо масово використовувалося для скріплення каміння як основного будівельного матеріалу”, — робить висновок дослідження.

У статті зазначається, що собор може бути пронизаний більш ніж тисячею залізних скоб різного розміру – від 10 до 20 дюймів завдовжки, деякі з них важать до кількох кілограмів. До пожежі скоби підтримували несучі частини собору, що вказує на те, що залізо суттєво покращило структурну цілісність собору.

Дослідники проаналізували 12 історичних скоб собору. Використовуючи радіовуглецеве датування, вони дізналися, що вони були виготовлені на ранніх етапах будівництва, приблизно в 1160 році. Вони також сподіваються дізнатися, звідки взялося залізо.

Історик з Університету Paris 8 Максим Л’Ерітьє та провідний автор дослідження, стверджує, що виявлена особливість будівництва собору Паризької богоматері є “першим по-справжньому масовим використанням заліза в готичному соборі в дуже специфічних місцях”.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.