Суд Гааги видав ордер на арешт Путіна: що відомо

Суд Гааги видав ордер на арешт Путіна: що відомо

Путін / фото: DW

В п’ятницю, 17 березня, Міжнародний кримінальний суд в Гаазі виніс історичне рішення, видавши ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Другою особою проти якої відкрито досудове провадження є Марія Львова-Бєлова, яка є уповноваженою президента Росії у справах дитини.

Про це повідомляють Новини Планети.

Міжнародний кримінальний суд звинуватив президента РФ Володимира Путіна у військових злочинах і в п’ятницю видав ордер на його арешт. Це стало надзвичайно символічним кроком, адже посилює його ізоляцію і руйнує ауру безкарності, що оточувала його з тих пір, як він наказав ввести війська в Україну рік тому.

Суд послався на відповідальність Путіна за викрадення та депортацію українських дітей, тисячі з яких після вторгнення були відправлені до Росії. Також суд видав ордер на арешт уповноваженій з прав дитини в Росії Марії Львовій-Бєловій, яка є публічною особою програми з вивезення дітей з України, що спонсорується Кремлем.

Таким чином, офіційно визнано, що Путін та Львова-Бєлова причетні до незаконної депортації та переміщення дітей із окупованих територій України до Росії. Це відбувається з 24 лютого 2022 року.

Ордер означає, що за межами Росії очільника Кремля мають заарештувати та передати до суду. Путіна можуть затримати в кожній зі 123 країн-учасниць Римського статуту, зокрема майже у всіх країнах Європи, Латинської Америки, в Канаді, Японії, низці держав Африки тощо. Однак, не в США, Росії та Ізраїлі – ці країни спочатку підписали Римський статут, але потім відкликали свої підписи. 

Генпрокурор України Андрій Костін також підтвердив видачу ордера Путіну.

“Це означає, що за межами Росії Путін повинен бути заарештований і переданий до суду. А світові лідери будуть тричі думати, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів”, – зазначив він у Telegram.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.