Навіщо РФ б’є по Україні гіперзвуковими ракетами – аналіз AP

Навіщо РФ б’є по Україні гіперзвуковими ракетами – аналіз AP

Військовий літак РФ / фото: Wikipedia

Останній ракетний обстріл цивільної інфраструктури України, що стався у ніч на 9 березня, став одним із найбільших масштабних за останні місяці. Тоді Росія випустила понад 80 ракет різного базування, серед них було й шість балістичних ракет “Кинжал”.

Про це повідомляє Associated Press.

Починаючи з жовтня 2022 року Росія регулярно завдає ракетних ударів по нашій країні, намагаючись деморалізувати населення і змусити український уряд підкоритися вимогам Кремля. 

У ніч на четвер ворог здійснив одну з наймасштабніших ракетних атак в намаганні виснажити українську систему ППО та вивести з ладу енергетичну систему країни. Тієї ночі росіяни випустили по нашій території кілька сучасних гіперзвукових ракет “Кинжал”, які є передовою зброєю в російському арсеналі.

Втім, як і попередні ракетні обстріли, цей також не зміг завдати довготривалої шкоди енергосистемі країни, адже ремонтні бригади швидко відновили електропостачання більшості регіонів.

Видання звертає увагу на те, що “Кинжал” є одним з найновіших видів російської зброї. За наявною інформацією, ця балістична ракета повітряного базування має радіус дії до 2 000 кілометрів і летить зі швидкістю, що в 10 разів перевищує швидкість звуку, що ускладнює її перехоплення. Тому поєднання гіперзвукової швидкості та важкої бойової частини дозволяє “Кинжалу” знищувати навіть такі захищені цілі, як підземні бункери або гірські тунелі.

“Росія використовувала “Кинжал” для завдання ударів по цілях в Україні, починаючи з перших днів вторгнення, але вона економно використовувала дорогу зброю проти пріоритетних цілей, ймовірно, через невелику кількість доступних “Кинжалів”, – пише видання.

Українські офіційні особи кажуть, що використовуючи численні типи ракет, а також безпілотники, під час однієї масованої атаки Росія намагалась придушити українську систему ППО.

“Українським ППО набагато складніше впоратися з атакою, коли вони запускають різношерстий набір балістичних і звичайних ракет разом з безпілотниками”, – заявив український військовий експерт Олег Жданов. Також він додав, що ворог “шукав слабкі місця в українській системі ППО, і це частково йому вдалося”.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.