Вчені розбудили вірус, який «спав» у вічній мерзлоті 48 тисяч років

Вчені розбудили вірус, який «спав» у вічній мерзлоті 48 тисяч років

Pithovirus sibericum / фото: CNN

Танення вічної мерзлоти може стати причиною нових пандемій та інших катастроф. В ході цього процесу звільняються віруси та бактерії, які жили колись давно. Проблема в тому, що ніхто не знає, чи зможе імунна система людини впоратися з ними.

Про це повідомляє CNN.

Людство зіткнулося з глобальним потеплінням і безрезультатно намагається його зупинити. Біда ця росте у своїх масштабах, як сніжна куля. У якийсь момент все може обернутися катастрофою, і ось чому — почала танути вічна мерзлота.

Мерзлота — це промерзлий прошарок грунту під землею. Він був недоторканим десятки тисячоліть. У буквальному сенсі слова — він застиг у часі. Тепер через потепління він відтає, а разом з ним і мільйони невідомих науці мікроорганізмів.

Багато хто сьогодні скептично ставиться до такого розвитку подій, але вчені переконані, що мала частка правди в цьому є. Наприклад, Жан-Мішель Клавері з Медичної школи Екс-Марсельського університету, переконаний в тому, що в мерзлоті є зомбі-віруси. Так, зараз вони дрімають, але в будь-який момент можуть прокинутися.

Жан-Мішель разом з командою вчених займаються дослідженням вірусу, який виявили у 2003 році. Зразок є представником гігантських вірусів. Вони настільки великі, що їх можна побачити у звичайний світловий мікроскоп. Але небезпечні такі віруси не через свої розміри, стверджує професор.

Отже, у 2014 році команда Клавері відродила цей вірус, після того, як він проспав 30 тисяч років. Потім через рік ця ж команда оживила ще один тип вірусу. Далі в ході дослідження вони виділили кілька штамів стародавнього вірусу. Всі вони можуть інфікувати клітини найпростішого. Найстарішому з пробуджених мікроорганізмів 48 500 років, а наймолодшому 27 тисяч років. І якщо вони досі можуть заражати здорові одноклітинні організми, то хто знає, що ще є в мерзлоті. Можливо там повно патогенів небезпечних і для людей.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.