Росія не має зброї, що викликає головний біль і нудоту — ЦРУ

Росія не має зброї, що викликає головний біль і нудоту — ЦРУ

ЦРУ / фото: DW

1 березня п’ять американських розвідувальних служб прийшли до висновку, що загадкова недуга, відома як “Гаванський синдром”, не є результатом дій іноземного ворога. Департамент розвідки зазначає, що Росія навряд чи використовує, і тим більше володіє енергетичною зброєю, яка може впливати на конкретних людей.

Про це пише The Washington Post.

Нова розвідувальна оцінка завершує багаторічні зусилля ЦРУ та кількох інших спецслужб США щодо пояснення того, чому професійні дипломати, офіцери розвідки та інші особи, які служать у місіях США по всьому світу, відчували те, що вони назвали “дивними та болючими акустичними відчуттями”. Наслідки цієї таємничої травми вкорочували кар’єру, вимагали великих медичних рахунків та в деяких випадках викликали сильні фізичні та емоційні страждання.

Згідно з остаточною доповіддю ЦРУ, яка є  результатом розслідування причин “Гаванського синдрому”, захворювання дипломатів США “швидше за все” ніяк не пов’язані з енергетичною зброєю.

У розвідувальному відомстві зазначають, що навряд чи Росія використовує, а тим більше володіє енергетичною зброєю, здатною впливати на конкретних людей (компактні пістолети чи рушниці). Хоча сучасний воєнпром розробляє і тестує подібну зброю, здатну виводити з ладу дрони чи іншу техніку, але в такому компактному варіанті навряд чи хоч одна країна у світі володіє чимось подібним.

Про таємничу хворобу, яку називають як “Гаванський синдром”, вперше повідомили офіційні особи США у кубинській столиці у 2016 році. Тоді вона вразила американських дипломатів, офіційних осіб та членів їхніх сімей за кордоном. Симптоми включали мігрень, нудоту, провали в пам’яті та запаморочення. Деякі з постраждалих сказали, що вони почувалися так, ніби на них обрушилася вибухова чи енергетична хвиля.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.