На Росію чекає руйнівний «мегаземлетрус» – прогноз сейсмолога

На Росію чекає руйнівний «мегаземлетрус» – прогноз сейсмолога

Френк Хугербітс / фото: SSGEOS

Ймовірність сильних підземних поштовхів на території Росії найбільш зростає у перший тиждень березня. Це може бути надпотужний землетрус магнітудою 8,5 і вище.

Такий прогноз озвучив учений із Нідерландів Френк Хугербітс на каналі SSGEOS.

Науковець, який раніше зпрогнозував землетруси в Туреччині та Сирії, зробив нове передбачення. Цього разу він прогнозує дуже сильну сейсмічну активність на початку березня. За його словами, підземні поштовхи магнітудою 8,5 і вище, призведуть до “мегаземлетрусу”, у тому числі в Росії. Сильна або дуже сильна сейсмічна подія, за словами вченого, найбільш очікувана саме в перший тиждень березня.

“Набагато більш виражені коливання знову відзначили західну частину Тихого океану. Від Камчатки, Курильських островів і Японії на півночі, через Філіппіни, а також через Сулавесі, Хальмахеру і, можливо, навіть через море Банда, Індонезія. У будь-якій із цих областей впродовж 3 або 4 березня може статися щось значне”, — заявив Хугербітс.

Сейсмолог попередив тих, хто перебуває в сейсмонебезпечній зоні, про необхідність мати план на випадок надзвичайних ситуацій.

“Коли земля починає тремтіти, ви повинні мати можливість дуже швидко вибратися зі свого будинку чи будівлі. Це врятує вам життя”, – пояснив учений.

Російські експерти розкритикували заяву нідерландського дослідника. Зокрема, директор Камчатської філії федерального дослідницького центру «Єдина геофізична служба РАН» Данило Чебров заспокоїв – ймовірність, що прогнози сейсмолога збудуться, дуже низька. До того ж, як вважає Чебров, жодних точних даних Хугербітс не повідомив, а те, що на Камчатці періодично відчуваються підземні поштовхи не є новиною.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.