Арабіка та робуста: в чому особливість найпопулярніших видів кави

Арабіка та робуста: в чому особливість найпопулярніших видів кави

Особливість популярних видів кави/фото: freepik.com

З філіжанкою запашної кави розпочинає свій ранок чи не кожен другий українець. Хтось готує цей напій самостійно за допомогою турки чи френч-пресу, інші надають перевагу придбанню кави у кав’ярні. Втім, на смак вашого улюбленого напою найбільше впливає не спосіб приготування, а сорт обраної кави та ступінь обжарювання зерна. 

Про нюанси, на які слід звернути увагу поціновувачам кави, йдеться у матеріалі Новини Планети.

Кава є одним із найпопулярніших напоїв в усьому світі. Так, у США кава майже такий же популярний напій, як і звичайна вода – 66% опитаних у 2020 році сказали, що п’ють воду щодня, тоді як про каву те саме заявили 63% респондентів. При цьому, у світі кава найбільше споживається в Євросоюзі (34,4% всього світового виробництва), США (18,2%), Бразилії (14,9%) та Японії (5,2%).

На даний час існує велике різноманіття кавових напоїв, від класичного еспресо та американо до витончених рафа та флет-вайта. Тому, зайшовши в улюблену кав’ярню і побачивши незнайому назву напою, не соромтеся запитати, як саме він готується. І особливо, зверніть увагу, які сорти кави будуть використані під час приготування. 

Існує два основних сорти кави – це арабіка та робуста. Арабіка має більш м’який та насичений смак, але менший відсоток кофеїну. Арабіка надає напою характерної  кислинки. Щодо робусти, то цей сорт має більш терпкий і менш насичений смак, а ось вміст кофеїну в ньому вищий. Цей сорт додає напою характерну гіркуватість. У більшості кав’ярнях традиційно використовують суміші арабіки та робусти.

Обсмажування кавового зерна буває трьох ступенів: темний, середній та світлий. Для неякісних зерен, зазвичай, застосовують сильне засмажування. Напій, приготований з такого зерна, буде з відчутною гіркотою і дуже темного кольору. Кава світлого ступеню обсмажування є найпопулярнішою, оскільки вона добре розкриває ароматичні та смакові властивості зерен. 

Зазвичай, більш світло-обсмажені кавові зерна мають більш різкий смак і більшу кислотність у порівнянні з темно-обсмаженими (за рахунок виникнення оксидів, які при підвищенні температури руйнуються). Більш темне обсмажування має більш повний смак і містить меншу кількість кофеїну. Враховуйте ці нюанси при купівлі кави у зернах або меленої у магазині.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.