Китай може передати Росії зброю — у НАТО побачили ознаки

Китай може передати Росії зброю — у НАТО побачили ознаки

Єнс Столтенберг / фото: slovoidilo.ua

Альянс побачив «ознаки» того, що Китай «розглядає і, можливо, планує» відправити зброю до Росії, щоб допомогти у війні в Україні. Втім, така підтримка агресора стане кричущим порушенням міжнародного права. Тому члени НАТО застерігають Китай від подібних кроків.

Про це в інтерв’ю агентству Reuters розповів глава альянсу Єнс Столтенберг.

За його словами, Китай розглядає можливість відправити зброю до Росії, щоб допомогти їй у війні проти України. Альянс прореагував на це висуненням Китаю попередження не робити цього.

«Ми не бачили жодного постачання “смертоносної” допомоги з Китаю до Росії, але ми бачили ознаки того, що вони розглядають і, можливо, планують це, і саме тому США та інші союзники дуже чітко застерігають від цього”, – заявив Столтенберг і додав, що “Китай, звичайно, не повинен підтримувати незаконну війну Росії, що є кричущим порушенням міжнародного права”.

Генсек НАТО нагадав, що Китай є членом Ради Безпеки ООН, а війна Росії проти України є порушенням Статуту ООН.

“Основний принцип цієї хартії – поважати цілісність інших націй і не вторгатися в іншу країну з сотнями тисяч військовослужбовців, і, звичайно, Китай не повинен бути частиною цього”, – вважає Столтенберг.

Минулого тижня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Вашингтон стурбований тим, що Китай розглядає можливість «смертоносної підтримки» війні Росії в Україні. 

Після зустрічі з вищим дипломатом Китаю Ван Ї у кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки у суботу, 18 лютого, Блінкен сказав: “Я застеріг Китай від надання матеріальної підтримки Росії. Я також наголосив на важливості підтримки відкритих ліній зв’язку”, – написав Блінкен у Twitter. За його словами, він чітко дав зрозуміти Вану Ї, що надання Росії зброї спричинить “серйозні наслідки” у відносинах Вашингтона і Пекіна.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.