У розвідці пояснили, навіщо РФ запускає повітряні кулі над Україною

У розвідці пояснили, навіщо РФ запускає повітряні кулі над Україною

Повітряна куля над Україною / фото: УНІАН

У середині лютого в небі над Україною протиповітряна оборона фіксувала повітряні кулі. Очевидний намір, з якими вони запускалися – проникнути вглиб території України та виявити розташування ППО.

Про це повідомляють Новини Планети з посиланням на Міністерство оборони Великобританії у Twitter. 

Повітряні кулі, частину з яких збили над Україною з 12 по 15 лютого, ймовірно, належать Росії. Таку думку висловила військова розвідка Міноборони Великої Британії у неділю, 19 лютого. Їх запуск, очевидно, має намір виснажувати українські запаси ракет класу “земля-повітря” та виявляти місця розміщення систем ППО.

“Цілком ймовірно, що повітряні кулі були російськими. Вірогідно, вони являють собою нову тактику Росії, спрямовану на отримання інформації про українські системи ППО, яка змушує українців до вдаватися до витрачання цінних запасів ракет класу «земля-воздух» і боєприпасів”, – зазначається у Twitter.

Зазначається, що у вівторок, 14 лютого, виявлення у небі об’єкта у формі повітряної кулі призвело до закриття повітряного простору Молдови на кілька годин. Існує реальна можливість, що це був російський аеростат, який дрейфував з повітряного простору України, вважають британські розвідники.

Представник Повітряних сил України Юрій Ігнат назвав використання Росією повітряних куль “дідівським методом”. Водночас він підтвердив, що повітряні кулі можуть залетіти до повітряного простору інших країн, адже траєкторія їхнього польоту залежить виключно від напрямку вітру. 

За його словами, мета куль – відвертати увагу і сили ППО.

“Це повітряна ціль, на неї потрібно реагувати засобам протиповітряної оборони, радіотехнічним військам, які ведуть бойове чергування 24/7”, – пояснив Ігнат і додав, що в такий спосіб “противник хоче, щоб ми витрачали на ці кулі, які не коштують взагалі нічого, свої сили та засоби”, зокрема зенітно-ракетні, які є основою захисту критичної інфраструктури країни.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.