Крим може бути звільнений до кінця літа — Генерал Ходжес

Крим може бути звільнений до кінця літа — Генерал Ходжес

Генерал Ходжес / фото: 1zahid.com

Кримський півострів Україні вдасться повернути у найближчі півроку, а Донбас, ймовірніше, наступного року. Втім для втілення такого оптимістичного прогнозу є певні умови. 

Своїм баченням щодо розвитку подій в Україні поділився в коментарі Укринформу екскомандувач військ США в Європі генерал Бен Годжес.

На його переконання, “за наявності ракет далекого радіуса дії Україна може звільнити Крим до кінця літа, а Донбас – наступного року чи навіть раніше”. Але за умови, якщо західна коаліція надасть Україні необхідну зброю, передусім високоточну зброю великого радіуса дії. При цьому він зауважив, що наразі Україна має ракети, які можуть влучити в ціль не більше ніж на 90 км.

“ЗСУ повинні мати можливість стріляти на 150-300 кілометрів, і щоб ракета впала рівно в ціль, тоді російський чорноморський флот просто змушений буде залишити півострів”, – вважає американський генерал. 

Щодо танків, які допоможуть ізолювати Крим, то Україна має у розпорядженні власні, ті, що захопила в російської армії, а згодом будуть і західні, вважає генерал.

Годжес назвав Крим «вирішальним місцем», тоді як Донбас – просто «важливим», і додав, що “Україна не буде в безпеці, поки Росія утримує півострів”. На його погляд, тримаючи значну кількість російських сил навколо Бахмута, ЗСУ можуть ізолювати Крим.  

Військовий вважає, що Україна не зможе відновити цілком економіку, поки РФ утримує Крим. Те ж саме стосується і окупованого порту Маріуполя. Навіть у підконтрольній Україні Одесі стоять 140 суден, які чекають на можливість вийти з порту, але не можуть, зазначив Ходжес. 

«Ми збираємося зробити все можливе, щоб Україна перемогла цього року. Ми маємо допомогти Україні повернути Крим. Цього року. Ми хочемо, щоб це сталося, і маємо дати все необхідне», – підкреслив Годжес.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.