Вчені відтворили обличчя хлопчика, який жив 8000 років тому

Вчені відтворили обличчя хлопчика, який жив 8000 років тому

Хлопчик, який жив 8 тисяч років тому / фото: Live Science

Той факт, що археологи та графічні дизайнери різних країн намагаються перевершити один одного в реконструкції облич по черепах померлих людей, вже неможливо заперечувати. Більш того, це можна порівняти з якимось науковим трендом. Наприклад, нещодавно вчені з Норвегії в черговий раз провели подібну роботу і відтворили зовнішність підлітка, останки якого виявили 100 років тому в одній з печер.

Про це повідомляє Live Science.

Дотепер незрозуміло, в який момент археологи захопилися відтворенням зовнішності за допомогою комп’ютерного моделювання. Але результати цієї роботи дійсно цікаві, незвичайні, іноді моторошнуваті. І найбільше археологи люблять взяти якийсь череп з каліцтвами, і по ньому відтворювати зовнішність людини, якій він належав.

На цей раз Норвезькі експерти відтворили обличчя, тіло і навіть одяг підлітка, чиї останки знайшли понад 100 років тому. Готовий експонат тепер стоїть в музеї в містечку Нербе.

Підліток, чию копію створили, помер приблизно 8300 років тому. Про це говорить вуглецевий аналіз кісток. На момент загибелі йому було не більше 15 років. Скелет його знайшли в 1907 році, останкам дали ім’я Вістенгуттен, що з норвезької перекладається, як “хлопчик з Вісте”.

По скелету можна зробити висновок, що за життя підліток був невисоким хлопчиком, приблизно 125 см, і у нього була деформація черепа. Професори, які досліджували кістки, кажуть, що він страждав від скафоцефалії (захворювання, при якому кістки черепа занадто рано зростаються і голова стає вужчою і витягнутою назад). На розумові здібності і розвиток дитини це не впливає, але візуально виглядає не естетично. Вчені зробили висновок, що дитина не страждала від недоїдання, була здоровою, і не можуть встановити причину смерті. Швидше за все він помер на самоті. Тіло його було як би притуленим до стіни в печері.

Вчені хотіли відтворити не тільки обличчя, але і зовнішність підлітка. Автор нової реконструкції Оскар Нільссен каже, що хлопчик за життя активно захоплювався риболовлею. Про це свідчить величезна кількість снастей, знайдених, поруч з останками.

Як завжди, для того, щоб отримати максимально наближений варіант того, як виглядала дитина, спочатку провели комп’ютерну томографію черепа. Далі результати порівняли з даними про те, як виглядають сучасні підлітки його віку в Північній Європі. Завдяки аналізу ДНК дізналися відтінок його шкіри, а також колір очей і волосся. І тільки потім скомбінували отримані результати.

На фото видно, що у хлопчика був випнутий лоб і широкий ніс. Темне волосся (ближче до брюнета, ніж до шатена), карі очі й смаглява шкіра. Пізніше йому зробили унікальний одяг: туніку, пояс, сумку через плече, навіть намисто зробили. Загалом це дійсно поки, що найкраща реконструкція з усіх.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.