У Стамбулі може статися землетрус магнітудою 7,6 балів – вчений

У Стамбулі може статися землетрус магнітудою 7,6 балів – вчений

Землетрус у Туреччині / фото: FrankoNews

Землетруси в Туреччині та Сирії схвилювали весь світ. Природа руйнівна і небезпечна. Вчені стверджують, що Стамбул теж в небезпеці. Також вони кажуть, що в найближче десятиліття трагедія може повторитися.

Про це повідомляє The Guardian.

Професор Окан Туйсуз говорить про те, що в Стамбулі може статися така ж катастрофа. У 2006 році цей фахівець вже говорив про небезпеку. Тоді він був директором Євразійського Інституту наук про Землю в Стамбульському технічному університеті.

Сьогодні Окан, як один із компетентних людей, також поділився своїми припущеннями. Він каже, що більша частина Туреччини розташована на Анатолійській плиті, яка знаходиться на двох розломах. Один з цих розломів поруч зі Стамбулом. Знаючи магнітуду і місце, з упевненістю можна сказати, що ймовірність землетрусу в Стамбулі сьогодні становить 65%. Експерт каже, що сила поштовхів буде 7,6 бала і станеться катастрофа до 2030 року. Згідно зі шкалою, за якою оцінюють силу підземних поштовхів при 7-8 балах з’являються тріщини на будинках, конструкції можуть валитися.

Стамбул знаходиться всього у 20 км від Північно-Анатолійського розлому, який проходить під Мармуровим морем. У разі катастрофи неминучі будуть цунамі. Здригатиметься море, і суша.

Європейська частина Стамбула побудована на м’якому камені, а Азійська — на старому твердому камені. Тому багаті люди купують нерухомість в районі Босфору, cаме на Азійській частині, де ризик землетрусів мінімальний. Люди, чиї доходи не дозволяють жити в цьому районі, змушені купувати будинки та квартири в тій частині країни, що більш схильна до різних природних катастроф.

Сейсмічна активність зберігається, вчені в режимі 24/7 стежать за тим, що відбувається. З-під завалів у Туреччині дістали понад 12 тисяч загиблих людей. Ще 53 тисячі жителів отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.