Нічні кошмари: чому сняться та що з ними робити

Нічні кошмари: чому сняться та що з ними робити

Нічні кошмари / фото: freepik.com

Нічні кошмари сняться дорослим і дітям. Коли це відбувається, людина не тільки не висипається, але і відчуває себе погано протягом дня: переживає, хвилюється. Масла у вогонь додають ще й інтернет-сонники, в яких будь-який сон може трактуватися як трагедія. Вчені розповіли, чому сняться страшні сни та що з цим робити.

Про це повідомляє Mayo Clinic.

Виявляється, що діти частіше, ніж дорослі бачать погані сни. Перші такі епізоди відбуваються у віці 3-6 років. Найчастіше кошмари сняться у віці до 10 років, а потім їх кількість знижується. Як бути, якщо ваша дитина з цим зіткнулась, або ви особисто страждаєте від поганих сновидінь?

Вчені кажуть, що епізодичні кошмари не є небезпечними, а ось, коли вони повторюються регулярно, тоді потрібно звернутися до невропатолога або терапевта.

Є кілька причин, через які людям сняться страшні сни:

  1. Стрес — через проблеми на роботі або негаразди в особистому житті людина може бачити уві сні кошмари. Приводом для стресу є також переїзд, розрив відносин і інші неприємні події.
  2. Травма — якщо людина пережила насильство, булінг, газлайтинг або отримала якусь фізичну травму чи психологічну, її сон можуть порушити кошмари.
  3. Недолік сну також призводить до того, що починає снитися “що попало”.
  4. Побічні властивості від ліків часто стають причиною поганих снів.

Також кошмари можуть снитися людям, які вживають алкоголь і наркотики, страждають від психічних розладів і захворювань. Та що вже говорити, навіть хорор-сторі або фільм жахів перед сном може стати причиною поганих сновидінь.

Що робити, якщо сняться кошмари?

Сходіть на консультацію до терапевта або невропатолога. Вони призначать ліки, які допоможуть спати без жахіть або направлять до потрібного фахівця. Не варто недооцінювати таку проблему, лікар дійсно може допомогти, якщо кошмари сняться часто, якість сну погіршилась і впливає на денне життя, викликає проблеми з поведінкою.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.