Туреччина змістилася на кілька метрів після землетрусу – геофізик

Туреччина змістилася на кілька метрів після землетрусу – геофізик

Землетрус в Туреччині / фото: Belsat.eu

Сильні землетруси в Туреччині зруйнували тисячі будинків і забрали життя у понад 5000 людей. Сейсмічна активність була настільки сильною, що сама Туреччина змістилася на кілька метрів.

Про це повідомляють Новини Планети з посиланням на News Bulletin.

Серія найсильніших сейсмічних поштовхів сталася в Туреччині. Безсумнівно, це велике горе і величезна втрата. Більш того, землетрус торкнувся і Сирії. Але попри скорботу і біль, вчені повинні далі робити свою роботу: сейсмологи, географи та ін.

Президент Національного інституту геофізики Італії Карло Даніо розповів, що розлом, який утворився в Туреччині, змістив країну на більш ніж 3 метри. Уявляєте, яка сила рухала тектонічну плиту? У світі немає нічого подібного, природа — це найбільша небезпека, яку ніщо не зупинить.

Аравійська плита, саме вона зрушила на кілька метрів Анатолійську плиту, на якій знаходиться Туреччина. Зараз вчені отримують дані про розлом протяжністю 150 км. Він утворився всього за кілька секунд і є загроза, що він може стати ще більше.

Справа в тому, що ця Анатолійська плита розташована між двома розломами: Північно-Анатолійським і Східно-Анатолійським. У той самий час на півночі тектонічна плита стикається з Євразійською, тим самим як би зміщуючи Туреччину на захід. Зараз ця країна зміщується на 2 см уздовж Східно-Анатолійського розлому. Частина розлому в зоні ризику через землетруси, які можуть ще повториться не один раз.

Розлом завдав серйозної шкоди не тільки Туреччині, але і Сирії. Землетруси, які сталися відносяться до мегаземлетрусів і є одними з найпотужніших у світі за останні 10 років.

Землетруси виявилися такими смертоносними з тієї причини, що сталися вранці. У цей час доби люди перебували у своїх будинках, тому тисячі людей залишилися в’язнями в зруйнованих будівлях.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.