Що чекає на Росію після програшу у війні – думка експерта

Що чекає на Росію після програшу у війні – думка експерта

Володимир Путін / фото: ТСН

Незважаючи на те, що тема розпаду Росії після програшу у військовому протистоянні з Україною, є однією з найбільш обговорюваних на заході, такий сценарій не є аж надто реалістичним. Навпаки, в Росії є ймовірним протистояння між різними таборами і це стане початком періоду смути.

Про це 24 каналу розповів голова Центру політичних студій “Доктрина” Ярослав Божко.

На думку експерта, розвал Російської Федерації не є насправді настільки реалістичним, а більш вірогідним видається сценарій внутрішньополітичного конфлікту. Протистояння можуть відбуватися між різними таборами, наприклад, між прихильниками “фашистського путінізму”, описаного Алєксандром Дугіним та прихильниками більш “ліберального путінізму”.

“Це набагато реалістичніший поділ, аніж протистояння одних регіонів Росії проти інших. Умовно кажучи, реалістичнішою є війна “нових білих з новими червоними”, – сказав Божко.

Експерт вважає, що наслідком програшу у війні проти України може стати громадянська війна або масові протистояння в Росії. Крім того, країну-агресорку може огорнути  політична, економічна та інформаційна криза. Втім, це не означає, що країна одразу розпадеться і розпочнеться процес сецесії (відокремлення, вихід частини з цілісності – ред.).

“Найімовірніше, розпад може бути наслідком тривалої смути, яка в Росії почнеться з програшем у війні. Адже для неї програш у війні – це одразу втрата сенсу до існування”, – вважає Божко 

Крім того, експерт вважає, що після закінчення війни в Росії залишиться обмежена кількість механізмів та процесів, які здатні будуть нормально функціонувати, і це може стати початком смути.

Раніше радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк висловлював впевненість, що у майбутньому в Росії наростатимуть внутрішні партизанський та диверсійний рухи, а також відбуватимуться конфлікти між етнічними групами.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.