Як саме вплинула західна зброя на перебіг війни в Україні – ISW

Як саме вплинула західна зброя на перебіг війни в Україні – ISW

HIMARS / фото: ВВС

Західні системи озброєння дали можливість Україні не лише вижити на початку війни, а й відкинути атаку на Київ, а згодом вигнати окупантів з Чернігівської, Сумської та інших областей. Отримані ж влітку установки HIMARS стали важливими факторами у підготовці українського контрнаступу.

Про це повідомляють Новини Планети із посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики наголошують, що Україна не мала серйозної оборонної промисловості перед вступом у війну. На той момент країна майже повністю залежала від західних партнерів у забезпеченні технікою, необхідною для зупинення початкового російського наступу, а потім, ще більшою мірою, для ініціювання та підтримки контрнаступів. Таким чином, західні поставки зброї сильно вплинули на здатність України розробляти та здійснювати розумні плани з деокупації територій, зазначається у звіті.

На думку фахівців ISW постачання західної допомоги сильно вплинуло на перебіг війни в Україні. Зокрема, вони пояснили, що 11 місяців повномасштабного вторгнення Росії в Україну можна розділити на три ключові етапи:

  1. Ініціатива на боці Росії триває з 24 лютого до 3 липня 2022 року. Після тимчасової окупації Лисичанська на початку липня наступ російських окупантів у низці напрямків досяг кульмінації. З липня окупанти втрачають ініціативу на полі бою.
  2. Контрнаступ Збройних Сил України відбувається від серпня до деокупації Херсона 11 листопада. При цьому перший великий контрнаступ ЗСУ почався 6 вересня на Харківщині.
  3. Фаза позиційної війни, яку пов’язують із затримками постачання західної зброї. Українські сили не змогли розпочати нового великомасштабного контрнаступу після виведення російських військ із західного берега Херсонської області у середині листопада. 

“Цей етап дозволив окупантам повернути собі тактичну ініціативу. Схема постачання західної допомоги сильно вплинула на перебіг війни”, – заявили в ISW і додали, що якби Захід почав надавати Києву техніку, потрібну для постійного контрнаступу, коли російська атака досягла кульмінації, то Україна могла б почати контрнаступ раніше.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.