Як західні танки вплинуть на хід війни в Україні – аналіз ISS

Як західні танки вплинуть на хід війни в Україні – аналіз ISS

Танк / фото: Генштаб ЗСУ

На цьому тижні ряд західних країн пообіцяли надати Україні сумарно понад 100 танків різних моделей. Втім, ця кількість все одно не відповідає потребам ЗСУ для здійснення прориву російської оборони на окупованій території.

Про це пише видання ВВС, посилаючись на заяву старшого наукового співробітника міжнародного інституту стратегічних досліджень (ISS) Бена Беррі.

На думку експерта ISS, західні танки матимуть значення на полі бою, але навряд чи відіграють вирішальну роль у війні. Якщо Захід виконає свої обіцянки, то Збройні сили України можуть отримати понад 100 танків. Однак ця кількість все одно не відповідає потребам українських сил. 

“Якби Україна мала більше, то могла б спробувати вести одночасні наступальні операції в різних місцях, як це було минулого року на півночі та півдні”, – йдеться у матеріалі.

Строки поставки танків також не є конкретними, а отже можуть пройти місяці, поки вони з’являться в Україні. Навчання українських військових також займе час – тижні, якщо не місяці. Проте найбільшим викликом для ЗСУ, на думку експерта, буде логістика – забезпечення пальним, боєприпасами й запчастинами.

Зазначають, що для України отримані танки немає сенсу розкидати по лінії фронту довжиною понад 1000 кілометрів. Щоб прорвати російську оборону, Україні потрібно буде зосередити свої сили – можливо, на території від п’яти до 20 кілометрів.

Нагадаємо, коаліція західних країн на цьому тижні прийняла історичне рішення щодо можливості передачі Україні бойових танків сучасного виробництва. Німеччина заявила, що відправить танки Leopard 2, а США – танки M1 Abrams. Велика Британія та Польща також взяли на себе конкретні зобов’язання. Очікується, що й інші європейські країни приєднаються до цієї допомоги та зроблять свій внесок важкою технікою.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.