В Антарктиді від льодовика Бранта відколовся гігантський айсберг

В Антарктиді від льодовика Бранта відколовся гігантський айсберг

Антарктида / фото: pixabay.com

В Антарктиці від льодовика відколовся величезний айсберг. Вчені кажуть, що він розмірами зі столицю Великобританії (мова йде про Лондон, це третє за величиною місто в Європі). Його площа приблизно 1550 кв. км.

Про це повідомляє Science Alert.

Відомо, що айсберг відколовся від шельфового льодовика Брант. Тріщини на ньому почали з’являтися ще кілька років тому. Вчені кажуть, що це був природний процес, а тріщини поширювалися по всьому шельфу. Коли їх стало занадто багато, айсберг і відколовся.

Перші зміни в структурі Бранта з’явилися приблизно 10 років тому. З тих самих пір на станції пильно стежать за всіма змінами за допомогою комп’ютерних автоматизованих систем.

На льодовику Брант знаходиться дослідницька станція відомства Великобританії, тому вчені помітили зміни й першими про них повідомили. Вона називається Галлей і там прямо зараз працює 21 людина. На щастя, район їх дислокації не постраждав, всі живі, здорові.

Група вчених продовжить тут свою роботу до 6 лютого, потім їх заберуть додому. Працівники кажуть, що спостерігати за такими явищами дуже цікаво, хоча і страшно. Не кожному випадає така вдача.

Вчені з цієї ж станції розповіли, що у Бранта дуже складна структура, тому передбачити, якими будуть наслідки такого відколювання дуже складно. Але причиною глобальних катаклізмів новоутворений айсберг не стане.

Такі величезні айсберги відколюються дуже рідко. У цьому районі такий випадок лише другий за останні кілька років.

Гляціолог антарктичної служби, на ім’я Домінік Ходжсон, підкреслює, що поява нового айсберга не пов’язана з кліматичними змінами та глобальним потеплінням. Зараз вчені активно продовжують спостерігати за траєкторією руху айсберга.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.