В ISW спрогнозували, коли варто чекати наступу з Білорусі

В ISW спрогнозували, коли варто чекати наступу з Білорусі

Наступ з Білорусі / фото: DW

Росія зараз не має достатніх сил для нового нападу на Україну з території Білорусі. Втім, російські військовослужбовці проходять в Білорусі навчальну ротацію та навчання, що може свідчити про підготовку наступу у кінці цього року.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

В ISW не вбачають ознак того, що російські сили в Білорусі мають структури управління та контролю, необхідні для нападу на Україну взимку чи навесні цього року. Тож найближчим часом ЗС РФ, ймовірно, займатиметься створенням умов для вторгнення, на що вказують майбутні спільні вчення збройних сил Росії та Білорусі, заплановані на вересень 2023 року.

“Немає ознак того, що російські сили в Білорусі мають структури управління і контролю, необхідні для нападу на Україну взимку або навесні 2023 року, про який Україна попереджала наприкінці 2022 року”, – йдеться у звіті.

Аналітики зазначають, що російські сили, дислоковані нині у Білорусі, проходять навчальну ротацію та передислокацію для продовження бойових дій на сході України. 

Повідомляється, що деякі російські мілблогери негативно ставляться до ідеї повторного вторгнення ЗС РФ до України з Білорусі, виступаючи проти розширення лінії фронту. На їх думку, бойові характеристики російської армії покращилися після стиснення фронту і відступу з правого берега Херсонщини. 

На думку ISW, сценарій нового наступу з Білорусі цілком реальний, і може відбутися наприкінці 2023 року. До цього часу в Росії можуть закінчитися один або кілька призовів. Крім того, Росії може знадобиться деякий час, аби належно підготувати необхідну кількість військової техніки для повторного заходу в Україну.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.