Вчені відтворили обличчя чоловіка, який жив 9000 років тому

Вчені відтворили обличчя чоловіка, який жив 9000 років тому

Чоловік, який жив 9 тисяч років тому / фото: Live Science

Єрихонському черепу 9000 років. Знайшли його під час розкопок 70 років тому. Вчені змогли реконструювати обличчя чоловіка, якому він належав, використовуючи нові технології.

Про це повідомляє Live Science.

Мабуть, “єрихонський череп” один з найвідоміших у світі науки. Йому було близько 9000 років на момент знаходження. Виявили знахідку в 1953 році поруч з містом Єрихон. Вже тоді вчені були зацікавлені знахідкою. Вся річ у тому, що череп був покритий гіпсом, а на місці, де повинні були бути очі, хтось вставив морські мушлі.

Зараз череп знаходиться в Лондоні, в одному з музеїв Британії. Там же наукова група вирішила відтворити обличчя цієї померлої людини. Раніше вже робили подібні спроби, наприклад, 6 років тому. Тоді вчені хотіли реалізувати ідею, використовуючи комп’ютерну томографію, але нічого путнього не вийшло.

Реконструкція дала позитивний результат. Раніше, дослідники припускали, що це жіночий череп. Гіпс на обличчі не дав можливості добре вивчити кістку. Тому все, що могли зробити експерти в попередні роки — це тільки пропонувати різні теорії.

Новітня технологія дозволила встановити, що єрихонський череп чоловічий. Експерти з реконструкції провели величезну роботу. Вони навіть зробили зачіску, яку, на їхню думку, могли носити чоловіки того часу.

Відомо, що чоловік помер у віці 30-40 років. Не виключено, що у нього була борода. Це був брюнет з карими очима. У черепа є одна незвичайна особливість — подовжена верхня частина. Так раніше робили спеціально. Є й інші виявлені черепи з такою ж деформацією. Для чого це робили люди, поки незрозуміло. Можливо, це вважалося модним і красивим 9000 років тому. Тоді голову починали забинтовувати дітям, поки кістки були рухливими.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.