В Україну прийшли морози: як це вплине на війну

В Україну прийшли морози: як це вплине на війну

Як морози вплинуть на війну / фото: slovoidilo.ua

Морози, що насуваються на схід країни можуть сприяти як українській стороні, так і російській. Очікувано, що перевагами зими скористується та сторона, яка почуватиметься більше впевнено.

Про це повідомляє BBC.

Розмірковуючи про можливі сценарії російсько-української війни в найближчий час, журналісти згадали книгу, випущену в 1993 році корпусом інженерів армії США. Її автор – Джордж Свінцов, уродженець Росії,  докладно описував особливості ведення бойових дій сухопутних сил в зимовий час.

Згідно з поширеною точкою зору, взимку активність бойових дій вщухає. Однак, як пише Свінцов, оскільки зима ускладнює дії обом сторонам на фронті, та, яка почуватиметься впевненіше, чиї військові будуть більш підготовлені, має скористатися перевагою.

“Утримання та контроль над територією означає стабільність. Взимку це означає нерухомість. А нерухомість взимку – відкладена поразка, в якій територія втрачає свою стратегічну цінність”, – йдеться у книзі.

На думку автора книги, єдиний продуктивний підхід у такій ситуації – діяти якомога гнучкіше, не побоюючись втрачати якусь частину території. При цьому зимовий наступ можливий за п’яти-шестикратної переваги в живій силі. Якщо такої переваги у співвідношенні сил на великій ділянці немає, її треба створити локально.

За словами глави Луганської ОВА Сергія Гайдая, морози, що насуваються на схід країни, можуть сприяти як українській стороні, так і російській.

“Очікуємо на інтенсифікацію бойових дій. Вдарили морози, вночі до -17, наша важка техніка, нарешті, зможе просуватися вперед швидше”, – зазначив Гайдай.

В той же час, радник ОП Олексій Арестович схиляється до думки, що першою проведе наступальну операцію саме Росія. Це пов’язано із повільними темпами постачання в Україну озброєння від партнерів, через що ми не встигаємо накопичити сили й засоби раніше за ворога, вважає Арестович.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.