Вчені назвали колір, який може зменшити біль

Вчені назвали колір, який може зменшити біль

Цей колір може зменшити біль / фото: freepik.com

Кольори впливають на різні психологічні та емоційні процеси в житті людини. Наприклад, багато хто знає з дитинства, що зелений колір заспокоює і розслабляє. Зовсім недавно вчені провели дослідження і з’ясували, що зелений і його відтінки можуть навіть зменшити больові відчуття.

Про це повідомляє Science

Незвичайне дослідження провели китайські вчені. Вони вивчали, як кольори впливають на нервову систему. Було науково доведено сприятливий вплив зеленого на організм. Виявилося, якщо людина тривалий час буде дивитися на різні відтінки зеленого, то больові відчуття будуть притуплятися, а нервова система прийде в стан спокою.

Подібні експерименти проводили й раніше, але тільки на тваринах. Цього разу наукові організації Китаю вирішили більш детально вивчити цей феномен і провели власний експеримент на гризунах. Вони ретельно вивчали всі аспекти зорової системи лабораторних мишей.

Для початку дослідники вивчили фоторецептори палички та конуси, які є на зовнішній сітківці очей. В ході експерименту вчені встановили, що нейронний шлях починається з них. Потім вони з’ясували, що клітини, за які відповідають ці палички та конуси пов’язані з латеральним ядром в таламусі. Ця частина мозку бере участь у координації та рухах.

Справа була так: на мишей спрямовували світіння різних кольорів і відстежували, що відбувається з їх мозком. Виявилося, що побачивши зелений і його відтінки передача сигналів була інтенсивнішою. Також активувався найважливіший нейромедіатор нервової системи.

Робота нейромедіаторів ініціювала процес збільшення гена Penk, який кодує білок з такою ж назвою. Саме цей білок активує опіоїдні рецептори, а вони й притупляють больові відчуття.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.